h i r d e t é s

Nem védenek a sugárzás ellen a Péterfy kórház ólommellényei

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem védenek a sugárzás ellen a Péterfy kórház ólommellényei

2019. május 16. - 06:29

 

Az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordultak a Péterfy kórház dolgozói, miután az elöregedett védőeszközök nem védenek a röntgensugárzás ellen. - írja a hirek.ma.

Illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Minderre úgy derült fény, hogy egy hónapja a kórház elküldte dolgozóit az időszakos sugárvédelmi tanfolyamra

írta a 444.hu-n Kunetz Zsombor. A legfontosabb védőeszközök, az ólomkötények a rossz tárolás, a repedezettség és a leharcoltság miatt simán átengedték a sugárzást, emellett kiderült, hogy nincsen elérhető pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg vagy kesztyű.

Sokan saját pénzen vásárolt sugárvédelmi felszereléssel mennek a műtőbe, beteget ellátni. Ami azt is jelenti, hogy az operálandó beteg számára sincsen megfelelő védőeszköz. Még gyerekeknek sem

– áll a cikkben. Kiderült az is, hogy a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központnak a jelen pillanatban nincsen érvényes és jóváhagyott Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata, a legutóbbi érvényes szabályzat 2017-ben lejárt. Emiatt nem jogszerű egyetlen műtét sem, amelyben sugárterhelés léphet fel, azaz amelyhez röntgent használnak.

A Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központ dolgozói először az igazgatósághoz fordultak a fentiek miatt. Miután azonban érdemi választ nem kaptak, az Országos Atomenergia Hivataltól kértek állásfoglalást.

A cikk megjegyzi, hogy amennyiben a Péterfy is bezárna, akkor igen bajosan lehetne ellátni a politraumás sérülteket. Mint ismert, múlt hétvégén az ilyen betegeket sem a Honvédkórház, sem kát másik ügyeletes kórház sem tudta ellátni.

hirek.ma


 

Kommentek

h i r d e t é s