h i r d e t é s

Nem zavarja a kormánypártot a korrupció

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem zavarja a kormánypártot a korrupció

2018. március 10. - 07:00

A kormányzópárt a szokásos lekezelő arroganciával reagált a TI javaslastaira.

Forrás: nepszava.hu

Az ellenzéki pártok támogatják, a Fidesz azonban elutasítja a Transparency International „Javaslatok a korrupció visszaszorítására Magyarországon” című 12 pontból álló tanulmányát. Az ötven oldalas elemzést és javaslatcsomagot a Transparency International Magyarország a civil szervezeteket tömörítő Civilizáció csoport kezdeményezésére készítette és küldte el az országgyűlési választásokon induló és a közvélemény-kutatások szerint mandátumra esélyes pártoknak.

A tanulmány többek között azt javasolja, hogy teremtsék meg az ügyészség elszámoltathatóságát, tegyék átláthatóvá a közbeszerzési intézményrendszert, kormánytól független szervezetek ellenőrizzék az EU-s fejlesztési források felhasználását, váljon világossá és szigorúan ellenőrzötté a pártfinanszírozás. Javasolják azt is, hogy kapjanak hatékony védelmet a közérdekű bejelentők, komolyan ellenőrizzék a döntéshozók és a családtagjaik vagyonosodását, állítsák le a civil szervezetek elleni uszítást, és biztosítsák a kormánybefolyástól mentes, tárgyilagosan tájékoztató média működését. 

A Párbeszéd, a DK, a Fidesz és az LMP válaszolt. A három ellenzéki párt egyetértett abban, hogy ha bejutnak az országgyűlésbe, akkor a tanulmányban leírt célok eléréséért fognak dolgozni. A Párbeszéd egyenesen azt közölte: a párt és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje messzemenőkig egyetért a Transparency 12 pontjával, és kormányra kerülése után kezdeményezi azok törvénybe iktatását.

A Fidesz azonban a tanulmányt politikai pamfletnek minősítette. Figyelemre méltó, hogy az összeállítás egyetlen állítását sem cáfolták konkrétan, és egyetlen javaslatról sem írták meg, megvalósítása miért nem járulna hozzá a korrupció visszaszorításához.

– A javaslataink pártfüggetlenek, tehát azokat bármilyen összetételű kormány megvalósíthatná – fogalmazott Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. (nepszava.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky