h i r d e t é s

Német zuhanórepülés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Német zuhanórepülés

2020. április 29. - 11:08

 

A koronavírus-járvány miatt Szlovákia legfontosabb kereskedelmi partnerére, Németországra is rendkívül nehéz idők várnak, amit a szlovák gazdaság is megérez. - írja az ujszo.com.

Szlovákiának továbbra is Németország a legfontosabb külkereskedelmi partnere. A legfrissebb adatok szerint a szlovák kivitel csaknem 23 százaléka talál gazdára a német piacon. A német cégek Szlovákiában ráadásul több mint 140 ezer embernek adnak munkát, és a külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező társaságok közül a legnagyobb adófizetőknek számítanak.

Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint, ha Németország megindul a lejtőn, azt Szlovákia is megérzi, márpedig a legfrissebb előrejelzések semmi jóval nem kecsegtetnek.

A német történelem második világháború utáni korszakának legnagyobb mértékű gazdasági visszaeséséhez, tömeges munkanélküliséghez és csődhullámokhoz vezet a koronavírus-járvány az idén Németországban

– derül ki a német szövetségi kormány készülő előrejelzéséből, amelyből hétfőn szivárogtak ki részletek.

A német hazai össztermék (GDP) eszerint idén 6,3%-kal csökken, jóval meghaladva a 2009-ben regisztrált eddigi legnagyobb, 5,7%-os visszaesést. Több ágazatban csődhullám várható, a regisztrált munkanélküliek száma pedig az év végéig hárommillióra emelkedhet a márciusban regisztrált 2,3 millióról.

ujszo.com


 

h i r d e t é s