h i r d e t é s

Népszerű gyógyszerek válnak vénykötelessé

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Népszerű gyógyszerek válnak vénykötelessé

2019. május 22. - 07:47

 

Újabb fájdalomcsillapítókat vonnak be a vényköteles körbe.  - írja a portfolio.hu.

Illusztráció: MTI

A patikusok sem ismerik pontosan az érintett gyógyszerek körét és a módosítás idejét, kiszámíthatatlan, hogy ez milyen reakciót vált ki a lakosságból

- mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója a Világgazdaságnak.

A témáról elsőként a Pénzcentrum számolt be múlt pénteken. Laptársunk cikkében az is megtalálható, mely konkrét készítmények lesznek érintettek.

Néhány ibuproféntartalmú készítmény vényköteles lesz a jövőben a hazai patikákban - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a napilappal.

Csak azok a készítmények lesznek receptre felírhatók, melyeknél a biztonságos napi dózis nem haladja meg az 1200 milligramm ibuprofént, illetve a 600 milligramm dexibuprofént.

A lap azt is megjegyzi, hogy évente a lakosság ilyen készítményekből 2,5-3 millió dobozt vásárol.

Pillanatnyilag 57 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot, és csupán tíz lesz biztosan vényköteles. Néhánynál a jogosult dönti el, kéri-e az átsorolást. Húsz-harminc készítmény biztosan vény nélküli marad. A változtatás csak a tablettákat érinti, a szirupok, szuszpenziók vény nélküliek maradnak, és a kombinációs készítmények is - tájékoztatta a lapot a szervezet.

Amellett, hogy még nem ismert az érintett készítmények körét és a módosítás idejét, az is kiszámíthatatlan, hogy milyen reakciót váltanak ki a hírek a lakosságból.

Nem tudható, hogy rövid távon kialakul-e felvásárlási láz, vagy sem. Hosszabb távon egyes népszerű készítmények elérhetősége mindenképpen csökkenni fog, és ez befolyásolja a vény nélküli készítmények forgalmát is - mondta Marjai Tamás.

Magyarországon az ibuproféntartalmú készítmények kizárólag vény nélkül érhetők el.

portfolio.hu


 

h i r d e t é s