h i r d e t é s

Nincs elég magyar csirkemellfilé

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nincs elég magyar csirkemellfilé

2022. július 05. - 09:59

Egyes élelmiszer-áruházakban már csak szlovák csirkemellet lehet kapni.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Egyes élelmiszer-áruházakban már csak szlovák csirkemellet lehet kapni – írta meg a G7 gazdasági portál. Bárány László, Magyar Broilerszövetség elnöke, a Master Good Kft tulajdonosa az InfoRádiónak azt mondta: a hatósági ár és a hőség miatt a magyar termelők nem tudják fedezni a keresletet.

A szakember cége a Tesco egyik legnagyobb beszállítója, így a Master Good Kft.-nél is érzékelik azt a keresletnövekedést, amit többek között a mellfilé árstopja okoz. Nekik körülbelül 25-30 százalékkal növekedett a belkereskedelmi igényük, annak viszont, hogy az említett áruházlánc miért nem tudja kielégíteni a megemelkedett igényt magyar beszállítóktól, több oka is van. Például az, hogy a magyar előállítói kapacitás véges, de emellett az sem elhanyagolható – emelte ki –, hogy az elmúlt hetek időjárása miatt a csirkeistállókban is nagyon megemelkedett a hőmérséklet, ami hatással van az állatok növekedésére, és így 10-12 százalékkal kisebb élőtömegű csirkéket kénytelenek vágni.

A Magyar Broilerszövetség elnökének szavai szerint a megemelkedett energiaköltségek, valamint a madárinfluenza telepítési korlátozásai alakították ki azt a helyzetet március–áprilisban, hogy legalább 15 százalékkal kevesebb csibét sikerült letelepíteni. Ez nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában jellemző, a hiány pedig hatással volt az árakra is.

Viszonyításként megjegyezte, hogy míg a Lajtától nyugatra – ahol szintén vagy nulla, vagy 5 százalék a csirkehús adója – 12-14 euró (közel 5 ezer forint) egy kiló mellfilé, addig egy magyar vásárló ezért 1650-1700 forintért jut hozzá, ami érthető mód felhajtja a belső keresletet, ezt pedig még a határ menti bevásárlóturizmus is megránthatja.

Bárány László úgy véli, nem egy tényleges hiányról van szó, hanem átmenti, országrészek, vásárlókörzetek között változó jelenségről. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valamire erős a kereslet, ahhoz a kínálati oldal előbb-utóbb felzárkózik, ami a csirkehús esetében két-három hónap alatt lehetséges.

Iskolakezdésre, mire a nyári szezonnak vége, ki fog alakulni egy egészséges, kiegyensúlyozott kínálat, ami találkozni fog a keresleti oldallal is – fogalmazott. (Infosatrt)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s