h i r d e t é s

Nincs javulás az egészségügyben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nincs javulás az egészségügyben

2019. április 13. - 07:18

 

A többségnek lesújtó véleménye van a hazai orvosi ellátásról, alig valamivel kettes fölé értékelik a helyzetet a megkérdezett emberek – derült ki egy friss felmérésből.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Bár a magyarok többségének legnagyobb félelme az, hogy megbetegszik, emellett nagyon aggódnak a magyar egészségügy állapota miatt is – derült ki a Závecz Research közvélemény-kutató intézet márciusban készült felméréséből.

Az ellátások színvonalát alig „kettes fölé”-re értékelték a kérdezettek. A mostani adatokat összevetve a 2017-es helyzettel, az állami egészségügyi szolgáltatások megítélése gyakorlatilag semmit nem változott. A gyakori rendelő- és kórházlátogatók az elmúlt két évben sem érzékeltek pozitív változást az állami egészségügyben.

Az ellátás színvonala miatti erős aggodalom ellenére is csak minden hatodik ember vásárolna magán-egészségbiztosítást.

A felmérésnek ez a megállapítása azért is meglepő, mert az állami ellátórendszerben jó ideje esetleges, hogy ki milyen elbánásban részesül, a vizsgálatokra való hosszú várakozás, a bánásmód, az ellátás körülményei miatt mind nagyobb a kereslet a magánszolgáltatók iránt. A két legnagyobb magánegészségügyi szervezet bevétele már tavaly elérte a 6-7 milliárdot.

Más kutatásokból is az derül ki, hogy robbanásszerűen nő a magánegészségügyi piac. Az egészségügyi költéseknek már az egyharmada magánkiadás, és ennek a 88 százalékát a betegek ad hoc módon zsebből fizetik. Ez a fajta finanszírozás a lakosság 5,9 százalékát súlyosan el is szegényíti. (nepszava.hu) / nyomtassteis.hu


 

h i r d e t é s