h i r d e t é s

Nincs összefüggés a vércsoport és a koronavírus-fertőzés súlyossága között

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nincs összefüggés a vércsoport és a koronavírus-fertőzés súlyossága között

2020. július 25. - 06:35

 

Még a koronavírus-járvány elején olyan jelekre bukkantak egyes kutatók, melyek szerint az ember vércsoportja fontos szerepet játszó faktor lehet a koronavírusra való fogékonyságban, valamint a veszélyesen súlyos betegség kialakulásában.

Természetesen a kezdeti hipotézist igyekeztek minél több bizonyítékkal is alátámasztani, ami mint utóbb kiderült, nem sikerült. Az elmúlt néhány hónapban ugyanis több ezer koronavírus-beteg adatait és kondícióját vizsgálták meg, melyek alapján kiderült, sokkal gyengébb a vércsoporttal való összefüggés, mint azt gondolták.

Egy massachusettsi és egy New York-i kórház tanulmányai például azt támasztották alá, hogy az A-s vércsoporttal rendelkezők esetén nem magasabb a koronavírusra való fogékonyság kockázata. Egyedül a 0-s vércsoportúak esetén találtak annyi adatot, hogy statisztikailag szinte mérhetetlenül, de alacsonyabb valószínűséggel fertőződnek meg.

Nicholas Tatonetti, a Columbia Egyetem adatelemzője egy végzős hallgatójával együtt 7770 koronavírus-fertőzött egészségügyi adatait vizsgálta meg, melyek alapján megállapították, hogy az A-vércsoportúak esetében valamennyivel alacsonyabb a kockázata, hogy lélegeztetőgépre kerülnek a betegség súlyossága miatt.

Az AB-s vércsoportba tartozóknál magasabbnak tűnik a betegség kockázata, viszont ennek kapcsán a tudósok kiemelik, hogy az adatok nem megbízhatóak, mivel rendkívül alacsony a minta ezen vércsoport tagjaira vonatkozóan. Tatonetti ugyanakkor figyelmeztet, ne gondolja azt senki a világon, hogy védve van a vírustól.

A különböző tanulmányokból végül valamennyi tudós azt a következtetést vonta le, hogy nem tűnik különösebben befolyásoló tényezőnek a vércsoport, ha a koronavírus-fertőzés valószínűségét, valamint potenciális súlyosságát tekintjük. Egyik tudós megjegyzi, hogy más tekintetben, például vérrögösödés szempontjából még érdemes lehet a vércsoportokat megvizsgálni, hátha ott van valami használható adat. (liner.hu)


 

h i r d e t é s