fbpx NMHH: átadták a Goldmark Péter Károly-díjat | CIVILHETES

h i r d e t é s

NMHH: átadták a Goldmark Péter Károly-díjat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

NMHH: átadták a Goldmark Péter Károly-díjat

2021. november 18. - 11:49

 

Éles Gabriella, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Műsorfigyelő Osztályának vezetője, valamint Keleti Éva fotóművész kapta az NMHH idei Goldmark Péter Károly-díját - tájékoztatta a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

Forrás: Kárpátalja.ma

A közlemény szerint idén Éles Gabriella több mint húszéves hatósági munkáját, valamint Keleti Éva fotóművész évtizedeken átívelő életművét jutalmazták a 2015 óta évről évre kiosztott NMHH-díjjal, amelyet a média területén, a műsorszórás és a médiaszolgáltatások fejlődéséért folytatott kimagasló színvonalú, több évtizedes kiemelkedő munka, életmű jutalmazására hoztak létre.

"A média által uralt korban a figyelem a legnagyobb érték. Mi, a média szabályozói most két olyan emberre szeretnénk felhívni a figyelmet, akik művészi szinten figyelnek" - fogalmazott köszöntőjében Aranyosné Börcs Janka, a hatóság főigazgatója a járványvédelmi okokból szűk körben, szerdán tartott rendezvényen az NMHH Ostrom utcai székházában.

Azt írták, hogy Éles Gabriella - az NMHH Műsorfigyelő Osztályának vezetője - pályáját 1999-ben, még a hatóság jogelődjénél, az Országos Rádió és Televízió Testület Irodájában kezdte meg, majd az NMHH Hivatalában folytatta. "Kimagasló érdemeket szerzett az új, innovatív vizsgálati módszerek meghonosításában. Pályája egybeesett a duális médiarendszer, azaz a közszolgálati és a kereskedelmi médiumok párhuzamos működésének kiépülésével, az intézményes médiaszabályozás megszületésével és nem utolsósorban a környező világ technológiai fejlődésével" - olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy munkavégzése közben a teljes képet tartja szem előtt, ezzel pedig az egész hazai médiaágazatra hatással van. Teherbírása, szorgalma legendás munkatársai körében. Munkáját szolgálatként fogva föl közösségben gondolkodik, ezért nemcsak közvetlen munkatársai, hanem a szolgáltatók képviselői is mindig számíthatnak rá - méltatták a díjazottat. Éles Gabriella a díj átvételekor úgy fogalmazott, hogy hálás az elismerésért és azért is, mert végig olyan munkatársak álltak mellette, akiknek segítségében és szakértelmében mindig megbízhatott.

A másik díjazott, Keleti Éva Kossuth-, Balázs Béla-, Radnóti, Táncsics- és Prima Primissima-díjas Érdemes művész 1951-ben hagyta ott az ELTE fizika-kémia szakát, hogy a fotózásnak élhessen. 1955-ben kezdett az MTI jogelődjénél, a Magyar Fotónál dolgozni - idézték fel a közleményben.

"Sokat tett azért, hogy a fotóriport ne csupán a szöveget illusztráló másodrendű műfaj legyen, hanem erőteljes, önálló médium" - írták, hozzátéve, hogy a díjazott elnöke volt a Magyar Fotóriporterek Társaságának, és nagy szerepet vállalt a Word Press Photo kiállítások hazai megszervezésében is.

A közlemény úgy folytatódott, hogy Keleti Éva a Magyar Távirati Irodán kívül az Új Tükör, a HT Press, a Gamma Képügynökség és az Europress fotószerkesztőségeit is vezette. Albumsorozatokat szerkesztett archív fotókincsekből, és a tehetséggondozásban is élen járt. Egyedi látásmódjával iskolát teremtett a színházi fényképezésben, sokan pedig a portréiért rajonganak. Majdnem harminc év szünet után néhány éve ismét fotózni kezdett, a Műcsarnok 2019 végén nagyszabású retrospektív kiállítást rendezett képeiből - olvasható az NMHH közleményében.

Hozzátették, hogy a művésznőnek Meszleny László, a Médiatanács tagja adta át az elismerést, aki felelevenítette első gyerekkori "rácsodálkozását" Keleti Éva képeire az Operaház folyosóin. "Nagyon örülök a díjnak, és köszönöm a kitüntetést. Egész életpályámért hálával tartozom mindazoknak, akik segítségemre voltak az elmúlt kilencven évben és egész Magyarországnak" - mondta az emlékérem átvételekor Keleti Éva a közlemény szerint. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s