h i r d e t é s

Nő a gaz a frissen térkövezett helyeken is Esztergomban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nő a gaz a frissen térkövezett helyeken is Esztergomban

2019. május 28. - 14:48

 

Az általános látképet elrontja a térkövek között feltörekvő gaz. Ez ellen nem könnyű a védekezés, mert a gyomnövények pontosan a szívósságukról ismertek, ezért képesek oly sok helyen felütni a fejüket és mostoha körülmények között is kitartani. 

Számos helyen kihajtott a térkő Esztergomban

Több biztos módszer a védekezésre.

1. A viakoloros járdák mellett kialakított szegély arra a célra is jó, hogy útját állja a gyomnövényeknek. Fontos, hogy a szegélykövek közötti fuga is ki legyen töltve kötőanyaggal (habarccsal), különben a gyökrek hamar megtalálják az utat a szép kövezet alá.

2. Érdemes lehet a járdalapokat habarcsba tenni, a fugák kitöltéséhez pedig szárazhabarcsot használni. Ez az anyag víz hatására megköt, így képes a gaz útját állni.

3. A jó minőségű és megfelelő vastagságú geotextília sokáig ellenáll a gyomnövények feltörekvő gyökereinek, miközben a csapadékvíz elszivárgását sem gátolja. Tehát érdemes a járdalapok alá geotextíliát elhelyezni.

+1 Az, hogy a fentiek közül mit és hol alkalmaztak vagy nem alkalmaztak Esztergomban, pillanatnyilag mellékes. A járdák helyzetén tűzoltó jelleggel a Glialka, hosszabb távon pedig egy új képviselő-testület megválasztása segíthet, polgármesterestől.

A belvárosban pedig ezt mutatjuk a turistáknak:


 

h i r d e t é s