fbpx Két feljelentés ugyanabban az ügyben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Két feljelentés ugyanabban az ügyben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Két feljelentés ugyanabban az ügyben

2021. szeptember 13. - 15:54

 

10 napja írtuk meg, hogy egy magánszemély feljelentette az esztergomi képviselőtestületet polgármesterestől és jegyzőstől vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

Fotó: westminster-consulting.com

A lavinát a 24.hu tényfeltáró cikke indította el és 2021. szeptember 7-én Nunkovics Tibor országgyűlési képviselő is feljelentés tett ismeretlen tettesek ellen a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-Főkapitányságon.

Az ellenzéki képviselő fejlelentését az alábbiakkal indolkota meg:

"Az Esztergom város – akkor még - külterületén lévő Gyopár kempinget 2016-ban vásárolta meg a Fővárosi Önkormányzattól a BSP Ingatlanberuházó Kft. Ez a cég egy másik társaságon keresztül Bacsa György (aki Hernádi Zsolt MOL elnöknek az unokatestvérének a fia), és Sasvári Viktor, a Fidesz akkori helyi önkormányzati képviselője tulajdonát képezte. Az ingatlan megvásárlásakor Esztergom városának elővásárlási joga volt a területre, amiről azután mondott le, hogy az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottsága erre a döntésre jutott.
Lényegesnek tartom kiemelni, hogy az önkormányzat Pénzügyi Ellenőrző és Tulajdonosi Bizottságának a döntés meghozatalakor tagja volt Sasvári Viktor is, aki tehát egyben a vásárló
cég tulajdonosa volt, ám összeférhetetlenség az önkormányzati jegyzőkönyv szerint nem merült fel.
A Fővárosi Önkormányzat – BSP Ingatlanberuházó Kft. közötti adásvételi szerződés szerint, 2016 végén írták alá a megállapodást, amelyen Sasvári Viktor neve is szerepelt. A vételár nettó 71 millió forint volt.
Ezt követően a 22 ezer négyzetméteres területet 2020 januárjában vonta belterületbe az önkormányzat Hernádi Ádám polgármester (aki Hernádi Zsolt MOL elnök unokaöccse) javaslatára. A dátum azért kulcsfontosságú, mert az átminősítésre mindössze egy hónappal azelőtt került sor, hogy hatályba lépett az Illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény azon módosítása, amelynek alapján a belterületbe vont ingatlanok után 90 százalékos büntetőilletéket kell fizetniük a tulajdonosoknak. Így ezt a kiadást megúszta a BSP Ingatlanberuházó Kft. A belterületbe vonást egyébként zárt ülésen tárgyalta meg Esztergom képviselő-testülete.
"

A Szeretgom már 2011-ben megírta azt az esztergomi ingatlanspekulációt, amely ügyében 2021. nyár végén és szeptember elején kettő, egymástól teljesen független feljelentés is született.

Az pedig teljesen érthetetlen, hogy az esztergomi ellenzék miért nem hangosabb az ügyben és, ha nekik is fontos a korrupció elleni harc, akkor miért hiányoznak a társfeljelentők?

A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében a Gyopár kemping-ügyében múlt hét csütörtökön elküldtük kérdésünk Hernádi Ádám részére is, de a cikk megjelenésig nem reagált Esztergom polgármestere a megkeresésünkre. Ha érkezik válasz, frissítjük a cikket.


 

Kommentek

h i r d e t é s