fbpx Az EP megszavazta Guy Verhofstadt mentelmi jogának fenntartását | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az EP megszavazta Guy Verhofstadt mentelmi jogának fenntartását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az EP megszavazta Guy Verhofstadt mentelmi jogának fenntartását

2021. szeptember 14. - 11:14

 

Az Európai Parlament nagy többséggel Guy Verhofstadt belga liberális képviselő mentelmi jogának fenntartása mellett szavazott, miután Matteo Salvini olasz politikus rágalmazás miatt eljárást kezdeményezett ellene egy olaszországi bíróságon - derült ki az uniós parlament keddi plenáris ülésén ismertetett szavazási eredményekből.

Forrás: The Independent

2020. február 13-án Verhofstadt a Twitter-fiókján elégedettségét fejezte ki, amiért az olasz ügyészség vizsgálatot indított a Liga jobboldali olasz kormánypárt vezetője, Mattei Salvini ellen amiatt, hogy 2019-ben belügyminiszterként öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkező illegális bevándorlók partraszállását. Verhofstadt az üzenetében hozzátette: reméli, hogy Salvini ellen az "orosz olajipari kenőpénzeket érintő súlyos korrupció miatt" is vádat emelnek.
    

Az olasz büntető törvénykönyv szerint a kenőpénzre vonatkozó észrevételek nyilvánossá tételével Verhofstadt rágalmazást követett el az olasz parlament képviselőjével szemben, ezért az ügyben eljáró trentói bíróság 2021 márciusában kérte az Európai Parlamentnél a belga politikus mentelmi jogának felfüggesztését.
    

Az Európai Parlament képviselői többek között arra hivatkozva döntöttek Verhofstadt mentelmi jogának fenntartása mellett, hogy a képviselő bejegyzése a mandátuma ellátása során kifejtett véleménynek minősül, és közvetlen kapcsolatban áll az EP-ben végzett feladataival. Az uniós parlamenti képviselők továbbá úgy vélik, hogy a vitatott kijelentést Verhofstadt "a politikai vita tágabb összefüggésében" fogalmazta meg, amelynek tárgya a plenáris üléseken is többször felmerül, és számos sajtóorgánumban is megjelenik. Emellett a belga politikus számos esetben hasonló véleményt fogalmazott meg az interneten, a vizsgált Twitter-nyilatkozat előtt és után is. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s