fbpx Magasztos történelem, a kormány urizálása | CIVILHETES

h i r d e t é s

Magasztos történelem, a kormány urizálása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Magasztos történelem, a kormány urizálása

2021. szeptember 19. - 12:21

 

Van, akinek tetszik, hogy a miniszterelnök, az államfő, és egyes miniszterek, politikusok, a kormányhoz köthető gazdasági szakemberek elképesztő fényűzésben élnek, a magyarságra, a közös múltra hivatkozva felújított középületekben parádéznak. Szakértők szerint sokan gondolják azt, hogy a vezetőknek ez jár. - írja a Népszava.hu

Forrás: Mellow Mood Hotels

Nem a hitelesség, hanem a mutatvány számít a kormánynak – így látja Szentpéteri Nagy Richard. A politológus, alkotmányjogász szerint ha az ember elmegy Rómába, ott egyszerűen nem tud hiteltelen háttér előtt fotózkodni, de Budapesten ez másképp van. Nem véletlen, hogy a történelmet eszközzé alázza és úgy használja a kormány, általában a hazafias nevelés ürügyén. „Csakhogy a történelem nem erre való. Az maga az igazság, és kész” – fakadt ki az alkotmányjogász.

Emlékeztetőül: a felújított Szépművészeti Múzeum 2018-as átadásán Orbán Viktor azt hirdette, hogy az ­európai kultúrharc örvénylésében most kell megvédenünk kulturális mivoltunkat, identitásunkat és szuverenitásunkat. A miniszterelnök in­­terpretációjában a helyreállított Szépművészeti Múzeum újranyitása azt üzente, hogy a másokat majmoló, törvényszerűen kisszerű kultúrpolitika korszaka véget ért. Az orbáni értelmezésben a magyar történelem velejárója, hogy egyeseknek ellenszenves a nemzeti nagyság gondolata, és idegen mércével akarják mérni saját országukat. Csakhogy ezek az eszmék – emelte figyelmeztetően ujját és hangját a kormányfő – a mai idők próbáját nem állják ki, hanyatlanak, porladnak. Ezzel szemben a Szépművészeti Múzeum azt a reményt testesítette meg Orbán Viktor számára, hogy lesz egy közös rend, amely felé szabadon törekedhet.

A Nemzeti Lovarda szintén 2018-as avatóján sem tért le a kormányfő a historizálás útjáról, és akkor arról beszélt: „Szeretjük Magyarországot, szeretjük a kultúránkat, ezért szeretjük a lovainkat is. Valami csoda folytán a magyarokban megmaradt a lovasnemzeti lelkület. 2006-ban még úgy tűnt, itt bizony kő kövön nem marad. Önök azonban másként döntöttek, létrehoztak egy alapítványt, és megvédték a nemzet lovardáját. Szeretném világossá tenni, hogy a Nemzeti Lovardát azért újíthatta fel 3,2 milliárd forintból a magyar kormány, mert Önök egy példaértékű polgári kezdeményezéssel megmentették a pusztulástól.” 

Mit nekünk történelem, csak a hazaszeretet számít

Szentpéteri Nagy Richard szerint amióta világ a világ, fontos volt, hogy egy-egy politikus milyen környezetben beszél. Emlékezzünk például a Római Szerződések 60. évfordulójára, 2017. március 25-én az Európai Unió állam-, illetve kormányfői Rómában találkoztak – mondta. Dante halálának 700. évfordulóján pedig Ravenna volt a fő helyszín, hiszen ott található a költő sírhelye.

Nincs is azzal baj, ha valaki hiteles és szép környezetben akar megjelenni (ez természetes emberi igény), azzal viszont igenis van, ahogy a kormány rendezi be hátterét. A díszletek, színfalak hitelessége mit se számít, a magasztosság és a historizálás került előtérbe – a várbeli építkezések például leginkább egy politikai Disneylandet idéznek. Miközben – figyelmeztet Szentpéteri Nagy Richárd –, az eddig hiteles tereket is lerontja a hatalom, hisz a Nemzeti Múzeumot arra használja, hogy akár hazugságot hirdessen.

Emlékeztetőül: az új főigazgató, L. Simon László úgy tartja, nem baj, ha a történeti kutatások nem igazolják, amit bemutatnak, az a fontos, hogy a hazaszeretet szolgálja. Így nem csoda, ha az egykori fideszes politikus beiktató beszédében arról értekezett, miszerint a múzeum egyik fő feladatának a nemzeti identitásmegőrző legendák, közös történetek átadását tartja – akkor is, ha azoknak nincs tudományos alapjuk.

(Muhari Judit/Népszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s