h i r d e t é s

Várják a kormány erősembereit a Pegasus-üggyel kapcsolatos ülésre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Várják a kormány erősembereit a Pegasus-üggyel kapcsolatos ülésre

2021. szeptember 20. - 11:08

Az elhangzottaktól függetlenül is vizsgálatot kezdeményeznek Stummer Jánosék.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai a testület hétfői ülésén tényekkel alátámasztott, egyértelmű cáfolatokat várnak Pintér Sándor belügyminisztertől és Varga Judit igazságügyi minisztertől a Pegasus-üggyel kapcsolatban felmerült kérdésekre – áll a témában kiadott sajtóközleményben.

Az ellenzéki tagok – Stummer János, Molnár Zsolt és Ungár Péter – azt is írták, hogy az elhangzottaktól függetlenül javasolni fogják, hogy a bizottság és annak szakértői kihelyezett ülésen, részleteibe menően ismerhessék meg a titkos információgyűjtés magyar szolgálatoknál alkalmazott jelenlegi gyakorlatát. Emellett javasolni fogják ténymegállapító vizsgálat megindítását és albizottság felállítását is.

A jobbikos Stummer már korábban közölte, hogy a szeptember 20-ai ülésre meghív négy minisztert, Benkő Tibor honvédelmi minisztert, aki a Katonai Biztonsági Hivatalt (KBH) felügyeli; Szijjártó Péter külügyminisztert, aki az Információs Hivatalon (IH) keresztül a külföldi hírszerzésért felel; Pintér Sándor belügyminisztert, aki az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat működéséért felel, illetve várja még Varga Judit igazságügy-minisztert is, aki a megfigyeléseket engedélyezi.

Az ülésen Stummer szerint Benkőnek, Szijjártónak és Pintérnek törvényi kötelessége megjelenni.

Stummer amúgy már korábban is próbálkozott azzal, hogy a Pegasus-ügyben a legilletékesebb Nemzetbiztonsági bizottság is vizsgálja a megfigyelési ügyet, ám eddig nem járt sikerrel: a témában összehívott rendkívüli ülést ugyanis távolmaradássukkal bojkottálták a kormánypárti tagok.

A Pegasus-botrány júliusban robbant ki. Akkor a Direkt36 írta meg, hogy évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég kémprogramját, vagyis a Pegasust. A célpontként kiválasztott magyarok között voltak tényfeltáró újságírók – köztük a hvg.hu volt újságírói –, médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is. Kutatásuk során arra utaló közvetett bizonyítékokat találtak, hogy a titkos megfigyelések mögött a magyar állami szervek állnak. (hvg.hu)