fbpx Tíz perc alatt hetvenezer levelett lopott el a brit hírszerzés | CIVILHETES

h i r d e t é s

Tíz perc alatt hetvenezer levelett lopott el a brit hírszerzés

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tíz perc alatt hetvenezer levelett lopott el a brit hírszerzés

2015. január 20. - 01:00
0 komment

 

A BBC-től a Washington Postig minden vezető lap levelezését megcsapolta a GCHQ. - origo.hu

A GCHQ, vagyis a Kormányzati Kommunikációs Központ végzi az Egyesült Királyságban a lehallgatások nagy részét. A Guardian című brit lap szerint a szervezet 2008 novemberében egy alig tíz percig tartó akció keretében mintegy hetvenezer darab levelet fogott el a világ vezető sajtóorgánumainak elektronikus levelezéséből.

Szinte mindenkit megcsapoltak

Az amerikai NBC, a The New York Times, a The Washington Post, a Reuters nemzetközi hírügynökség és a BBC brit közszolgálati média, valamint a The Sun című brit bulvárlap rendszerei is áldozatául estek a támadásnak, és a Guardiantől is szereztek leveleket a GCHQ munkatársai.

A lap erről Edward Snowdentől, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa által kiszivárgott dokumentumokból szerzett tudomást. Az ellopott e-mailek között egyszerű sajtóközlemények, de a szerkesztők és az újságírók belső levelezése is megtalálható volt. Az üzeneteket állítólag közzétették a GCHQ belső hálózatán.

A lap egy birtokába került direktívát idézve arról is beszámolt, hogy a brit titkosszolgálatok a biztonságot fenyegető lehetséges veszélyforrásként tekintenek az újságírókra, különösen az oknyomozó újságírókra, akiket a terroristákhoz és a hackerekhez hasonlóan fenyegetésként tartanak számon.

Vannak még nyitott kérdések

A The Guardian leleplezése másfél hónappal az után jelent meg, hogy a titkosszolgálati műveletekkel kapcsolatos panaszok kivizsgálására szakosodott brit törvényszék (IPT) kimondta, hogy a GCHQ jelenleg az európai emberi jogi egyezmény normáinak megfelelően működik, korábbi tevékenységével kapcsolatban azonban vannak nyitott kérdések.

A lap információira reagálva a GCHQ csak annyit közölt, hogy nem kommentál a hírszerzéssel kapcsolatos ügyeket. Hangoztatta viszont, hogy szigorú jogi keretek között végzi a munkáját. A brit sajtó több mint száz vezető képviselője hétfőn, a cikk megjelenése napján nyílt levelet tett közzé, amelyben a titkosszolgálati megfigyeléssel szembeni fokozottabb védelmet követeltek.

 

origo.hu

{flike}


 

Kommentek

h i r d e t é s