h i r d e t é s

Bocsánatot kért a szerb államfő a magyaroktól a gyűlöletbeszéd miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bocsánatot kért a szerb államfő a magyaroktól a gyűlöletbeszéd miatt

2019. április 15. - 07:40

Bocsánatot kért Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap a Szerbiában élő magyaroktól az előző napi ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt.

Illusztráció: MTI

Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé

 - mondta Vucic újságíróknak, miután felkereste a belgrádi központi kórházban folyó építkezést. Szavait idézték szerbiai hírportálok.

Vucic arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt vezetője sértő kijelentéseket tett többek között a magyarokra is. Azt mondta, hogy Vucic "szíriaiakkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát".  Trifunovic ismert szerb filmszínész, és a 2017-ben alapított balközép  Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt elnöke.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter is felháborodásának adott hangot a sértő mondattal kapcsolatban.

Fel vagyok háborodva a sértegetések miatt, amelyekkel Trifunovic illette a magyar nemzetiségű állampolgárainkat. Úgy bemutatni az itt született szerbiai állampolgárokat, a magyarokat, mintha idetelepítették volna őket, mintha külföldiek lennének, és veszélyt jelentenének, sértés mindenki számára, aki Szerbiában él, és veszélyes felhívás a nemzetiségek közötti gyűlöletre

 – fogalmazott, hozzátéve, hogy hogy senki se gondolkodik Szerbiában úgy, mint Trifunovic. 

(MTI)