h i r d e t é s

Iskolapélda lett abból, hogy vált zsarnoki állammá Magyarország Európa közepén

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Iskolapélda lett abból, hogy vált zsarnoki állammá Magyarország Európa közepén

2020. június 01. - 09:11

 

A világ egyik legelismertebb demokrácia kutatója iskolapéldának tartja Magyarországot azzal kapcsolatban, hogy miként jöhet létre az unió szívében egy zsarnoki állam.

Merthogy az orbáni modell fel tudja mutatni az ilyen rezsimek minden jellemzőjét: megzabolázták a bíróságokat és a médiát, a hatalom álhírekkel operál, formálisan szabad választásokat tart, vannak oligarchák, akik a kormánypárttól függnek, és lojális a középosztály. A demokrácia alig egy évtized alatt adta át a helyét az önkényuralomnak. A szerző, John Keane, a Sydney Egyetem politológusa megjegyzi, hogy Orbán még azt is megengedte magának, hogy a koronavírus ürügyén több mint 100 dekrétumot adjon ki. Kaczynski közben egyre jobban követi az orbáni utat. Despoták persze szép számmal élnek másutt is, ők is rávetik magukat a vírus kínálta lehetőségre. Ily módon nyugodtan lehet őket koronokratáknak is nevezni, Magyarországtól Bolíviáig.

A professzor aggasztónak tartja, hogy a despotizmus már az USA-ban is teret nyert, de Trumpon kívül sokan mások is remekül manipulálják saját polgáraikat. A legsúlyosabb azonban az, ami Kínában történik, mert ott az emberek önként vállalják a szolgai létet. Abban bíznak, hogy cserébe jobb és biztonságosabb életet kapnak. Ráadásul az Amerikában tapasztalható zűrzavar Peking kezére játszik, amely ily módon végképp megmutathatja: csupán érzékcsalódás Washington fölénye.

Bőven belefér, hogy a despotikus kínai politika a demokrácia jövőjét mutatja. Hiszen sorra kerülnek hatalomra áldemokratikus rezsimek, ám ezeket az ellenoldalnak nem szabad félvállról vennie, hiszen itt olyan élősködőkről van szó, akik jogállam üzemzavaraiból élnek. A professzor mindazonáltal nem zárja ki, hogy meg is bukhatnak ezek a rendszerek, mert simán átalakulhatnak rendőrállammá, amire Oroszország az ékes példa. Viszont a járvány csak kedvez nekik, mert a baj láttán egyre nagyobb rétegek barátkoznak meg azzal: a rendkívüli helyzet miatt fel kell adni a demokrácia játékszabályait. (Handelsblatt) / nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s