h i r d e t é s

Kiszorul a néprajz a Néprajzi Múzeumból

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kiszorul a néprajz a Néprajzi Múzeumból

2020. augusztus 12. - 11:25

Kétségessé vált a múzeum választások előtti avatása. A kivitelező vis maiort jelentett. A gyűjteményt azért kiköltöztetik a Kossuth térről.

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava

Egyre kisebbre zsugorodik a Városliget szélén megépülő hatalmas, új Néprajzi Múzeum épületének kiállítótere. Az uniós tenderértesítőben augusztus elején megjelent felhívás szerint összesen 4200 négyzetméternyi kiállítótér kialakítására keresnek vállalkozót. A felhívás részletezéséből kiderül, hogy a 33 ezer négyzetméteres épület alig tizedét használnák a páratlan gyűjtemény bemutatására. Igaz, ehhez jön még körülbelül 1000 négyzetméter interaktív és ifjúsági kiállítótér. Az épület fennmaradó részét konferenciaterem, food court, könyvtár, mozi, boltok, közösségi találkahelyek foglalják el.

A Városliget beépítést a kezdetektől erősen ellenző Civil Zugló Egyesület már korábban is pedzegette, hogy a Liget-projekt épületei valójában nem múzeumok, hanem afféle kultúrplázák. Garay Klára Podmaniczky-díjas városvédő szerint valójában nem is múzeumi, hanem szórakoztató negyed épül. Az új épületek nagyobb részét nem múzeumként hasznosítják, hanem kávézók, boltok és egyéb funkciójú terek foglalják el. Ráadásul a 300 millióból kipofozott, majd néhány hónap után bezárt Feszl-pavilonok, illetve a Városliget sarkán megnyílt – éttermet, kávézót, rendezvényhelyszínt és kulturális központot magában foglaló - Millenium háza mellett több más vendéglátóipari egységeket is építenének a Ligetbe.

Az egyesület egyébként a Néprajzi, a Közlekedési Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Közlekedési majd Magyar Innováció Háza és két – a Dózsa György úti és a Hermina úti – mélygarázs építési engedélyét is megtámadta. Meglehetős sikerrel. Az építési engedélyeket javarészt az ügyféli jogok súlyos korlátozása miatt hatályon kívül helyezte a bíróság, és új eljárás lefolytatására utasította az illetékes Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi építésügyi és örökségvédelmi osztályát. Az ügyekben eljáró – idén márciusban megszüntetett Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság - a Közlekedési Múzeum kapcsán hozott ítélet hirdetésekor kimondta, hogy az engedélyező hatóság eljárása "eléri az Alaptörvény-ellenesség szintjét". Tavaly januárban volt olyan időszak, amikor a Liget-projekt két szimbolikus épületének – a Néprajzi Múzeumnak és az Új Nemzeti Galériának – sem volt érvényes építési engedélye. Csakhogy a legendásan kormányhű Kosztyu Anikó vezette építési osztály – a kiemelt beruházások egyik kijelölt engedélyező hatósága - néhány hét múlva új határozatokat adott ki, amelyben megismételte az első döntések rendelkezéseit. Az egyesület ezeket a határozatokat is megtámadta. A járvány és a nyári ítélkezési szünet miatt eddig nem sok minden történt, de most a befejezés előtt álló Dózsa György úti mélygarázs, valamint a Magyar Innováció Háza építési engedélyét július közepén újfent megsemmisítette a Fővárosi Törvényszék. A lerombolt Közlekedési Múzeum helyére szánt Innováció házának tehát nincs érvényes építési engedélye, a fővárosi önkormányzat pedig várhatóan az építési helyet is törölni fogja az építési szabályzatból. A mélygarázs ugyan befejezés előtt áll, de az új engedélyezési eljárás végéig nem kaphat használatbavételi engedélyt. (nepszava.hu)