h i r d e t é s

Indul a járvány legveszélyesebb szakasza?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Indul a járvány legveszélyesebb szakasza?

2020. szeptember 11. - 17:07

 

Egy amerikai szakértő szerint az USA-ban októberben az eddigieknél veszélyesebb szakaszába lép a járvány. Érvei a világ más országaiban is igazak.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az Egyesült Államokban - akárcsak Európában és Magyarországon is - április volt a koronavírus-járvány legdrámaibb és legveszélyesebb szakasza. A halálozási számok nőttek, hiányos volt a kórházak védőfelszerelése kezdve a gumikesztyűktől egészen a lélegeztetőgépekig. A gazdaság hanyatlott, a munkanélküliség nőtt - az USA-ban konkréten a munkanélküliségi ráta megközelítette a 15 százalékot.

Azóta az egészségügyi felszereléseket beszerezték és az orvosok kitapasztalták, hogyan lehet eredményesen kezelni a koronavírus-betegségben szenvedő pácienseket. Kiderült, kik a legveszélyeztetettebbek - az idősek -, így például az idősotthonokat a második hullám érkezésekor azonnal lezárták. Most a fiatalokon a sor, hogy átvészeljék a koronavírus-fertőzést, ami mérsékli a súlyos és a halálos eseteket. Ami a gazdaságot illeti a tavasszal elindított válságkezelés tovább működik.

Nem úgy van

Ezt mondják az embereknek a politikusok, ám Barry Eichengreen közgazdász professzor, az IMF korábbi tanácsadója úgy véli: a legrosszabb még hátravan, az egészségügyben és a gazdaságban is. Igaz ugyan, hogy a jobb orvosi ellátásnak és a betegek kedvezőbb korösszetételének köszönhetően csökkent a halálozás, ám az USA például még mindig naponta ezren veszik életüket a koronavírus miatt, ami megfelel az április eleji adatnak.

Ha pusztán ezt néznénk nem kapnánk pontos képet, mert nem vennénk figyelembe a koronavírus-betegség utóhatásait. A több tízezer új amerikai fertőzött jelentős része fog emiatt hosszú ideig szívpanaszokkal küszködni, illetve fogja úgy érezni, hogy nem tért vissza a korábbi fizikai teljesítőképessége. Emellett sok amerikai - és nem csupán amerikai - belenyugodott abba, hogy a vírus szedi az áldozatait. A napi 40 ezer új fertőzés és ezer halott "normálissá" vált, az embereknek elegük van a korlátozásokból és képesek politikai ügyet csinálni abból, hogy ki hord maszkot és ki nem.

A gazdaság sem

Ami a gazdasági válságkezelést illeti ezen a téren azért válhat súlyosabbá a helyzet, mert a világ kormányai és jegybankjai lényegében kilőtték a muníciójukat a tavasz forduló idején. Az újabb kötvényvásárlások például egyre kevesebb hasznot hoznak, miután már így is leszorították a hozamokat és a kamatok újra nullán állnak, mint a 2008-as összeomlást követő egy évtizedben.

Eközben az amerikai kongresszusban, amelynek jó pár képviselője újraválasztási csatáját vívja a novemberi szavazás előtt, elveszett a kétpárti egyetértés a teendőkről, ami tavasszal jórészt még megvolt. Így például hagyták kifutni az amerikai családokat támogató 600 dolláros állami fizetést, Donald Trump és más republikánusok arról beszélnek, hogy ott rossz a helyzet, ahol a vezetők demokrata politikusok.

Vakcina

A "megoldás", amire mindenki vár a vakcina, ám a volt IMF-tanácsadó szerint ez a lehető legnagyobb veszély. Mármint nem maga az oltás, hanem a várakozás, hogy az majd mindent megold. Nem pusztán arról van szó, hogy a sürgetett fejlesztés miatt gyengén tesztelt szerek veszedelmes mellékhatásokkal járhatnak, hanem arról is, hogy az vakcinaszkepticizmus miatt sokan úgysem oltatják majd be magukat.

Marad az úgynevezett nyájimmunitás megszerzése, azaz a társadalmak átfertőződése nyomán a spontán kialakuló védettség, ám a cikkíró szerint koronavírussal párosuló számos társbetegség miatt, amelyek tovább gyengítik az embereket, ez sem kínál boldog végkifejletet. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy októberben kezdődik az influenzaszezon. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s