h i r d e t é s

Új vasúti és autóbusz menetrend lép életbe december 13-án

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Új vasúti és autóbusz menetrend lép életbe december 13-án

2020. november 26. - 15:52

Új vasúti- és buszmenetrend lép életbe december 13-án - közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel.

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A vasúttársaság honlapján közzétett tájékoztatás szerint a MÁV-Start 2020/2021-es menetrendje mintegy harminc vasútvonalon hoz az utasok számára érzékelhető változást, több vonalon csúcsidőben az eddigieknél több és gyorsabb vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként.

Kiemelték, hogy a MÁV és a Volánbusz integrációja révén több térségben is összehangolt vasúti és buszos csatlakozások létesültek, amelyek a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét javítják.

Kelet-Magyarországon több fővonalon bővül az InterCity-hálózat, Zemplén és Borsod térsége kétóránkénti közvetlen új kapcsolatokkal kerül közelebb a fővároshoz. Tiszaújváros és Polgár irányából az autóbusz és vasúti közlekedés menetrendjeinek összehangolása révén lehet gyorsabban, és gyakrabban Budapestre utazni.
A Budapest és Eger között októberben bevezetett óránkénti InterRégió vonatközlekedéshez hangolja járatait a Volánbusz, így átlagosan félóránként indulnak vasúti és autóbusz járatok a két város között.

A Dunántúlon a nagyvárosok közötti közlekedést, illetve a Balaton elérését az új Helikon InterRégió vonatok jelentősen javítják, melyek Győr-Celldömölk-Keszthely-Fonyód-Kaposvár között egész nap két óránként közlekednek - írja a vasúttársaság.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben fontos lépésnek nevezte a Volánbusszal történő integrációt. Rámutatott arra, hogy 2022-re be kell vezetni az összehangolt menetrendi kínálatot jelentő egységesített menetrendet. Biztosítani kell, hogy az utasok egységes bérlet- és jegyértékesítő felületen keresztül férjenek hozzá a szolgáltatásokhoz, azaz létrejöjjön az egységes jegyrendszer, továbbá be kell vezetni az egységes forgalomirányítást és utastájékoztatást.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta: a Volánbusz minden fejlesztése azt a célt szolgálja, hogy egyre többen válasszák a közösségi közlekedést az egyéni utazás helyett. A MÁV-val közös menetrendfejlesztés, továbbá a rá- és elhordó autóbuszos szolgáltatások kialakítása lehetővé teszi a megfelelő csatlakozások biztosítását, a térségi központok, megyeszékhelyek és a főváros egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb megközelítését. (MTI)