h i r d e t é s

Kivonul Magyarországról az EU-s határőrizeti szerv

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kivonul Magyarországról az EU-s határőrizeti szerv

2021. január 27. - 18:26

A testület azért döntött így, mert Magyarország továbbra sem hajtja végre az Európai Bíróság december 17-i ítéletét, amely többek között kimondta, hogy Magyarország jogellenesen kényszerít vissza menekülteket Szerbiába - közölte az uniós határőrizeti szerv szóvivője, Chris Borowski az EUrológusnak.

A kép illusztráció! - Forrás: Frontex / Twitter

Felfüggeszti tevékenységét Magyarországon a Frontex, az EU-s határőrizeti szerv, írja a hvg.hu. A döntés előzménye, hogy hazánk továbbra sem hajtja végre az Európai Bíróság december 17-i ítéletét, amely egyebek mellett kimondta, hogy Magyarország jogellenesen kényszerít vissza migránsokat Szerbiába. A lapnak Chris Borowski, a szerv szóvivője elmondta: emiatt döntött a tevékenység felfüggesztése mellett a szerv.

A hvg.hu emlékeztet, hogy a decemberi ítélet szerint azzal, hogy a magyar rendőri hatóságok kényszerrel a magyar–szerb határtól pár méterre található kerítés túloldalára kísérik a kérelmezőket, egy olyan földsávra, amelyen nem áll rendelkezésre semmilyen infrastruktúra – az uniós „kiutasítási” irányelv értelmében vett kitoloncolást hajtanak végre.

Ezzel pedig uniós és nemzetközi jogot sért Magyarország, mivel az érdekelteknek a gyakorlatban nincs más választásuk, mint hogy ezt követően elhagyják Magyarország területét, és Szerbiába távozzanak jogorvoslati lehetőség nélkül.

A Frontex így, mivel a magyar kormány nem tett semmit azért, hogy hatályon kívül helyezzék vagy módosítsák az uniós jogot sértő rendelkezéseket, ha továbbra is részt venne a határvédelmi tevékenységekben, kockáztatná, hogy egy EU-s joggal ellentétes gyakorlat részesévé váljon.

A Helsinki Bizottság rendőrségi adatokra alapozva azt állítja, hogy 2016 júliusa óta nagyjából ötezer embert kényszerítettek a magyar rendőrök a határ szerb oldalára. (24.hu)