h i r d e t é s

Meghalt Chick Corea

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Meghalt Chick Corea

2021. február 12. - 07:42

Armando Anthony Corea néven látta meg a napvilágot, ám szeretett nagynénikéje mindig is úgy becézte, hogy „cheeky” (huncut), a húsos kis pofija miatt – ebből lett a Chick Corea név, amelyet aztán az egész világ megismert.

Forrás: Los Angeles Times

Az amerikai zongorista-zeneszerző a dél-amerikai ritmusok és a flamenco muzsika tüzességét ötvözte a komolyzene és a jazz harmóniavilágával. Számtalan stílusban volt otthon, a barokktól egészen az experimentális avantgárdig. Minden hangot ismert a zongorán.

CHICK COREA ZENEI VÉDJEGYE AZ ELLENTÉTEK VÉRMES HARMÓNIÁJA VOLT.

A közhelyes szépelgést kerülő, szűk felrakású akkordjainak zaklatottságát többnyire barátságos latin melódiák oldották fel – így ismerősnek hatott végül már a teljesen új is. 55 alkotói éven át tartó, vakmerő kötéltánc volt ez. Nem is pajkos, már-már zsivány inkább.

Magyarországon is többször koncertezett, ám nem ez az egyetlen kötődése hazánkhoz. 1984-ben megjelent Children's Songs (Gyerekdalok) című lemezét BARTÓK BÉLA MIKROKOZMOSZA IHLETTE.

E hangulatfestő miniatűrök sorozata ugyanúgy a pentatóniára épül, mint Bartóknál, és az egyre fokozódó nehézségű tételek szerkesztési elve is közös. Különösen szép példa ez a komolyzene és a jazz találkozására, amiként az eltérő kultúrák termékeny kölcsönhatására is:

Corea szaggatottan peckes ritmusképletei a rock- és metálzenészek élvonalára is komoly hatással voltak. Jordan Rudess és Mike Portnoy a Dream Theaterből ugyanúgy inspirációként tekintett rájuk, mint Neal Schon a Journeyből, vagy Vernon Reid a Living Colourből.

Mindez annyiban egyáltalán nem is meglepő, hogy A CSUPASZÍV MAESTRO SZÁMÁRA NEM LÉTEZTEK MŰFAJI HATÁROK.

Hangszeres rögtönzései közben zenei képzettársításai gyermeki élvezettel cikáztak, ujjai a billentyűkön pedig alig valamivel maradtak le mögöttük csupán.

Legismertebb szerzeménye a Spain című. Felsorolhatatlanul sok művész átiratában hallhattuk – Stevie Wondertől Al Jarreau-ig. Az itt választott feldolgozásában nem is az a legérdekesebb, hogy pár évvel ezelőtt valósággal felrobbantotta az internetet, annyira pazarra sikeredett, hanem hogy világosan mutatja, MENNYI ÖNFELEDT ÉLETÖRÖM IS ÁRADT COREA LELKÉBŐL.

E klasszikussá nemesült szamba pontosan ugyanolyan könnyed és lendületes, mint amilyen Chick Corea egész lénye s muzsikája volt. (Index)