h i r d e t é s

Engedélyezték a Johnson & Johnson vakcináját az Egyesült Államokban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Engedélyezték a Johnson & Johnson vakcináját az Egyesült Államokban

2021. február 28. - 09:02

 

A harmadik engedélyezett oltóanyag hatékonysága kisebb, mint a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna vakcinájáé, de már március végéig 20 millió embert olthatnak be vele.

Ampullák a Johnson & Johnson vakcinájával töltve - Forrás: AP

Megkapta a vészhelyzeti használati engedélyt a Johnson and Johnson koronavírus-elleni vakcinája az Egyesült Államokban. A cég szerint március végéig 20 millió embert tudnak majd beoltani az egykomponensű vakcinával.

"Két vakcinánk kapta meg a vészhelyzeti engedélyt eddig, most már három. A harmadik, a Johnson and Johnson készítménye egydózisú, ezzel kicsit könnyebb lesz a szervezés. De a lényeg az, hogy bármilyen vakcinát kínálnak önnek, fogadja el. Mindegyik nagyon jó. A legfontosabb most, hogy annyi karba szúrjunk tűt, amennyibe csak tudunk" - mondta a Nemzeti Egészségügyi Intézetek igazgatója, Dr. Francis Collins.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) tájékoztatása szerint a klinikai tesztek alapján a vakcina az esetek 85 százalékában véd a súlyos lefolyású betegségtől, ha viszont az egyhébb, közepes lefolyást is számoljuk, 66 százalékra csökken a hatékonysága. A három kontinensen végzett tesztek adatai alapján az amerikai gyógyszergyártó oltóanyaga erős védelmet biztosít a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is.

A vállalat az Európai Unióban és az Egészségügyi Világszervezetnél is kezdeményezte a vakcina jóváhagyását, amelyből az év végéig egymilliárd dózis legyártását ígéri.

Az új típusú koronavírus messze az Egyesült Államokban szedte legtöbb áldozatát, ahol már több mint 28 millióan kapták el a vírust, és félmillió ember halt bele a Covid-19-be. Az országban december óta oltják az embereket. Eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagát engedélyezték, amelyek a Johnson and Johnson vakcinájánál magasabb fokú védettséget nyújtanak két dózis beadása után.

Az átoltottság jelenleg 14,6 százalékos az első dózist tekintve, ez azt jelenti, hogy 48,4 millió embernek adták be a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna oltásának első adagját, 23,7 millió ember már mindkét dózist megkapta. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s