h i r d e t é s

Mégis lehallgathatók az egészségügyi dolgozók?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mégis lehallgathatók az egészségügyi dolgozók?

2021. május 08. - 07:33

 

Legalábbis erre a következtetésre jutott a Párbeszéd politikusa, Szabó Tímea.

A kép illusztráció! - Forrás: Szabó Tímea Facebook oldala

"A Belügyminisztérium ma azt válaszolta a kérdésemre, hogy igenis lehallgathatják és megfigyelhetik az orvosokat, ápolókat a hozzájárulásuk nélkül is! Ez teljesen aránytalan intézkedés, ráadásul diszkriminatív is" - írta péntek délutáni posztjában a Párbeszéd társelnöke. 

Szabó Tímea szerint "a világon nincs olyan hely, ahol orvosokra, ápolókra szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a rendőrökre! De mégis van: Magyarország!"

Emlékeztetett, hogy néhány hete a kórházakban alá akartak íratni a dolgozókkal egy nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy megbízhatósági vizsgálatnak vetik őket alá. Ez azt jelenti, hogy lehallgathatják a telefonjaikat és titkos adatgyűjtést végezhetnek velük szemben. Szerinte a törvényt kijátssza ez az intézkedés. Éppen ezért az ellenzéki politikus az Alkotmánybírósághoz fordul. "Mondja ki a testület, hogy lehet-e lehallgatásban, megfigyelésben különbséget tenni a rendőrök és az orvosok között. Pontosan tudom, hogy nem. Ezért tovább küzdök. A kormány pedig térjen észhez: ennek az lesz az egyenes következménye, hogy még több orvos és ápoló menekül el a betegellátásból. Azt pedig már nem bírja ki ez az ország" - zárta bejegyzését Szabó Tímea.

A már említett válaszban egyébként Kontrát Károly belügyi államtitkár azt írja, azok a dolgozók, akik az egészségügyi szolgálati viszony hatálya alatt állnak, velük szemben a megbízhatósági vizsgálat is elvégezhető.

Ugyanakkor pár napja a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetője a Magyar Nemzetben arról beszélt, nincsen alapja azoknak a feltételezéseknek, amely szerint megfigyelnék az egészségügyi dolgozókat. Bolcsik Zoltán a kormánylapban azt mondta, kizárólag a szervezet tisztje és az ellenőrzés alanya közti interakciót rögzíthetik titkosan. Utóbbiba nem tartozik bele a telefonlehallgatás, a lakás átkutatása vagy az illető megfigyelése. "Az érintettek félelmeire azt tudom válaszolni, hogy a megbízhatósági vizsgálatoktól sem félni, sem azokra felkészülni nem kell! Ha valaki a hivatásának, esküjének megfelelve végzi a munkáját, akkor semmilyen joghátrány nem érheti, így aggódnia sem kell, hogy ez most egy integritásteszt vagy sem" - fogalmazott. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s