h i r d e t é s

Nőtt a magyarok veszélyérzete a kibertérben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nőtt a magyarok veszélyérzete a kibertérben

2020. február 11. - 15:47

 

Közös erőfeszítést igényel a biztonságosabb és jobb internet, különösképpen Magyarországon. Hazánk sereghajtó a tekintetben, hogy a felhasználók mennyire értékelik biztonságosnak a kiberteret - derül ki a Microsoft Digital Civility Index (DCI) idei kiadásából. 

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

A kutatás azt mutatja meg, mennyire érzik magukat veszélyben az online térben az adott ország felhasználói. Magyarországon két év előrelépés után most ismét rosszabbnak érzik a helyzetet a felhasználók.

A Digital Civility Index eredményeit hagyományosan a Biztonságos Internet Napja elnevezésű nemzetközi kezdeményezéshez időzítve teszi közzé a Microsoft. A felmérés szerint az interneten ránk leselkedő veszélyeknek különösen ki vannak téve a 18 év alatti fiatalok és a gyermekek. A férfiak és a nők közül a nők lényegesen nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a beazonosított problémáknak.

Míg 2017-ben és 2018-ban valamelyest javul a magyarok online közérzetét és a kibertér biztonságát megmutató Digital Civility Index hazai értéke, addig 2019-ben a korábbi javulás mértékéhez képest jelentősen romlott a mutató. Igaz, a nemzetközi mezőnyben a kutatás szerint a pozíciónk jelentősen nem változott, 25 megkérdezett országból nálunk a hatodik legrosszabb a helyzet. A kutatásban résztvevő országok közül csak Vietnamban, Oroszországban, Kolumbiában, Peruban és a Dél-Afrikai Köztársaságban rosszabb a helyzet, mint nálunk.  Ezzel szemben a legjobb a helyzet az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Németországban Malajziában és az Amerikai Egyesült Államokban. A tavaly publikált felmérésben még csak 22 ország vett részt, abban a mezőnyben hátulról a hetedikek voltunk.

További információ a kutatásról elérhető a Microsoft magyar nyelvű News Center oldalán.


 

h i r d e t é s