h i r d e t é s

Nyári egyetemmel zárul a V4-es magyar elnökség

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyári egyetemmel zárul a V4-es magyar elnökség

2018. július 03. - 15:22

 

Több mint 15 ország közel 35 diákja és kutatója részvételével hatodik alkalommal rendezik meg az Antall József Nyári Egyetemet Budapesten.

A visegrádi országok Európai Unión belüli és azon kívüli lehetőségeit, az összefogás gazdasági teljesítményben is mérhető eredményeit vizsgáló programsorozat eddigi története során közel 250 hallgatót fogadott Magyarországon.

Hatodik alkalommal ad otthont Budapest az Antall József Nyári Egyetemnek. A visegrádi országok (Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) versenyképességét középpontba állító rendezvény fő témája idén – a június 30-án zárult soros magyar elnökséghez kapcsolódóan – a V4-országok Unión belüli szerepe, kül- és biztonságpolitikai, illetve az EU-n kívüli nemzetközi gazdasági lehetőségei. A kéthetes nemzetközi eseményre idén 15 ország 35 mester- vagy PhD-képzésben tanuló diákja, illetve kutatója érkezik Budapestre.

A résztvevők többsége a V4-es országokat, a Nyugat-Balkánt (Montenegró, Szerbia, Macedónia, Albánia, Moldova), valamint a Keleti Partnerség országait (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Ukrajna és Fehéroroszország), illetve Olaszországot, Romániát, Kínát, az Egyesült Államokat, a Baltikumot és Törökországot képviseli.

A V4 mint viszonylag fiatal együttműködés sikerét – miközben tagjai egyben versenytársak is – az országok földrajzi helyzete, az egymás iránti kölcsönös tisztelet, illetve a közép-európai identitás alapozza meg

 – mondta a nyári egyetem megnyitóján Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Magyarország és a V4 az EU hajtómotorja, amely válaszokat kíván adni a közös európai kihívásokra

 – tette hozzá.

Az Antall József Nyári Egyetem célja, hogy támogassa a fiatal tehetségeket, és lehetőséget biztosítson számukra a további fejlődésre

– hangsúlyozta Antall-Horváth Veronika, az AJTK igazgatóhelyettese.

Szeretnénk világos képet adni a V4-együttműködésről, tisztázni a térséggel kapcsolatban esetleg felmerülő kétségeket. A résztvevő diákok sokszínűsége mutatja, hogy a régió iránti érdeklődés messze túlnyúlik Magyarország határain

 – tette hozzá. 

Antall József felismerte a térség vezető szerepét, hogy az országokat meghatározó és speciális kapcsolat köti Németországhoz, amely pedig – a térség földrajzi közelségének és a kulturális hasonlóságoknak köszönhetően – kiemelt partnernek számít a V4-ek számára

 – emelte ki Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletvezetője.

Az évente megrendezett Antall József Nyári Egyetem a Visegrádi Együttműködés politikai, társadalmi, gazdasági, energetikai, kül- és biztonságpolitikai, innovációs és a fenntarthatósági, történelmi, illetve kulturális vetületét mutatja be az érdeklődő szakembereknek. A rendezvény célja, hogy erősítse a fiatalokban az Antall József által megálmodott V4-es összefogás fontosságát.

A nyári egyetem fontos célja az interkulturális párbeszéd kialakítása, ezért a szakmai előadások mellett kirándulások és kulturális események is szerepelnek a programban. A rendezvény a fiatal értelmiségiek személyes kapcsolatainak bővítésén túl a térség egyetemei közötti kapcsolatok szorosabbá tételére is lehetőséget teremt.


 

h i r d e t é s