h i r d e t é s

Nyári idő, de egy-egy futó zápor előfordulhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyári idő, de egy-egy futó zápor előfordulhat

2019. június 07. - 05:08

 

Délelőtt a zivatartevékenység az ország északi részeire korlátozódik, másutt megszűnik a csapadék. - írja az Időjárás.hu

Délután az északi és középső területeken lesz intenzívebb a gomolyfelhő-képződés, az ország ezen részein lehet konvektív csapadék. Élénk lesz a délnyugati szél. 25, 30 fokra melegszik a levegő.

Szombaton sok napsütésre van kilátás, az ország nagy részén kevés felhős lesz az égen. Az északkeleti, keleti tájakon növekedhet meg erősebben a felhőzet, ezeken a területeken záporok, zivatarok kialakulhatnak. Megerősödik az északnyugati szél. 26, 31 fokra számíthatunk.

Vasárnap a napsütés mellett gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Számottevő mennyiségű csapadék nem lesz, elszórtan lehet záporeső, helyenként zivatar. Az északkeleti szél élénk lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 26, 31 fok között alakul.

Hétfőn a napsütést csak kevés helyen zavarhatják gomolyfelhők, amelyből egy-két helyen fordulhat ki gyenge zápor, kis eséllyel zivatar. Élénk lesz a délkeleti szél. 26, 31 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Pénteken még nem érkezik front. Egyre többfelé lesz zavartalan a napsütés, emiatt egyre többfelé éri el az UV sugárzás az erős, helyenként a nagyon erős fokozatot. - írja a meteoklinika.hu

Fejfájásának enyhítésére és a melegben fellépő fáradékonyság mérséklésére még a délelőtt folyamán fogyasszon el egy csésze zöld teát és fokozza a folyadékbevitelt. Az éjszaka sem várható jelentős felfrissülés, a nyugodtabb alvás érdekében lefekvés előtt szellőztessen. A krónikus betegek és az idősek kerüljék a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységet! A szív-, és keringési rendszer betegségeivel küzdők szervezete fokozott igénybevételnek van kitéve: az állapotuk romolhat, gyakran jelentkezhet vérnyomás-ingadozás és rosszullét. Az esetlegesen kialakuló záporok, zivatarok környezetében fülledté válik a levegő, a légúti megbetegedéssel küzdők körében légszomj és nehézlégzés jelentkezhet.

A szabadban már folyamatosan ügyeljen az erős UV-sugárzásra, a déli órákban huzamosabb napon tartózkodás esetén mindenképpen használjon 30-40-es faktorszámú fényvédő szereket. A kisgyerekek bőre fokozottan érzékeny, esetükben magasabb faktorszámú naptejet használjon.  Fejét óvja szalmakalappal vagy más fejfedővel, és viseljen bevizsgált, UV-szűrős napszemüveget is!

Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, könnyen kiszáradhat, ha nem figyel eléggé. Testtömegtől függően 2-3  liter tiszta vízre vagy cukor nélkül készített zöld teára essen a választás, és a friss gyümölcsökből is nyerhet elegendő folyadékot, ezt a gyermekek is szívesen fogyasztják.

A légköri pollenkoncentráció magas, a pázsitfűfélék és csalánfélék okozzák a legtöbb panaszt az allergiások körében. A következő napokon is magas marad a pollenszint, akár intenzív tünetek is felléphetnek.

Az utakon nagy lesz a balesetveszély. A napsütés könnyen elvakíthatja vezetés közben, ezért mindig legyen önnél napszemüveg. Tompulnak a reflexek, vezessen lassabban, óvatosabban, ha szükséges időnként tartson rövid pihenőt. Helyenként záporoktól is nedves lehet az út, a balesetek elkerülése érdekében legyen körültekintő!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s