h i r d e t é s

Nyári idő záporral

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyári idő záporral

2019. június 09. - 07:25

 

A hosszú hétvégén akár a 30 fokot is meghaladhatja a csúcshőmérséklet, úgy tűnik beköszönt a kánikula! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt sok napsütésre számíthatunk, kevés felhővel. Az északi tájakon futó zápor előfordulhat. 

Délután a napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, amelyből elszórt jelleggel alakulhat ki zápor, zivatar. Élénk lesz az északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között alakul.

Hétfőn délelőtt kevés fátyolfelhő szűrheti a napsütést, helyenként gomolyfelhők képződhetnek, de csapadék nem lesz.  Délután folytatódik a napos, száraz idő. A délkeleti szél élénk lesz. 27, 31 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Vasárnap a frontok elkerülik térségünket, folytatódik a meleg. A fülledtség fokozódik, a légzőszervi megbetegedéssel küzdők nehézlégzést és légszomjat tapasztalhatnak. - írja a meteoklinika.hu

Az átlagnál több fokkal melegebb időben álmatlanság, fáradékonyság nehezíti mindennapi teendőit, fejfájása fokozódhat és gyulladásos ízületi bántalmai is kiújulhatnak. A szellőztetést a hűvösebb éjszakai órákra időzítse, ezáltal elősegítheti a könnyebb elalvást és a nyugodtabb pihenést. A délután kialakuló zivatarok környezetében erősen fülledté válhat a levegő, a légzőszervi megbetegedéssel küzdők nehézlégzést, légszomjat, olykor mellkasi fájdalmakat tapasztalhatnak.

A melegben általános lehet a migrén, tünetei megelőzésére és enyhítésére fogyasszon el egy csésze zöld teát, amely élénkítő hatása miatt a fáradékonyság leküzdésében is segítségére lehet. Fontos, hogy fokozza a napi folyadékbevitelt, hiszen ezzel nem csak a fejfájást enyhítheti, hanem a kiszáradást is elkerülheti. Folyadék gyanánt fogyasszon szénsavmentes ásványvizet, hűtött gyümölcsitalokat. Kerülje a kávét és az alkoholt, valamint a magas cukortartamú üdítőket.

Az UV-sugárzás értéke a legmelegebb déli órákban eléri az erős fokozatot. A tűző napon 20-30 perc alatt leéghet, válasszon magas faktorszámú fényvédőkrémet! Ruházata legyen világos és könnyű, viseljen szalmakalapot és bevizsgált UV-szűrős napszemüveget.

A pollenterhelés növekszik, a pázsitfű pollenje nagy mennyiségben van jelen a levegőben. Az allergiások kerüljék a réteket és a parkokat, valamint mellőzzék a tejtermékek fogyasztását. Az allergiás tünetek enyhítését elősegítheti, ha hazaérkezéskor kezet mos és vagy a kora reggeli vagy az esti órákban szellőztet.

A közlekedők tűző napra és zivatarokra készüljenek. A meleg időben vezetés közben is rosszul lehet, az esetleges fejfájás pedig elvonhatja figyelmét. Vezessen lassabban és fokozott figyelemmel, tartson több pihenőt és figyeljen a folyamatos folyadék utánpótlásra. A zivatarok hatására nedvessé válik az úttest, megnő a féktáv, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s