h i r d e t é s

Nyári meleg záporokkal, zivatarokkal

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyári meleg záporokkal, zivatarokkal

2019. június 01. - 06:40

 

Újra melegedés kezdődik! Csapadékra a hétvége első felében elszórtan kell számítani, majd vasárnaptól kezdődően egyre többfelé várható zápor, zivatar! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt változó mennyiségű felhőzet lesz az égen, elsősorban a déli, délkeleti tájakon várható záporeső, eső.

Délután hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan várható záporeső, helyenként zivatar. Erős lesz az északkeleti szél, a délutáni csúcsértékek 22, 26 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt eleinte napos idő várható, de a megnövkevő gomolyfelhőzetből egyre többfelél alakulhatnak ki záporok, zivatarok.  Délután intenzív lesz a gomolyfelhő képződés, az ország bármely részén kialakulhatnak záporok, zivatarok. Helyenként heves zivatarokra is készülni kell felhőszakadással, jégesővel és viharos kifutószéllel.

Orvosmeteorológia

Szombaton nem érkezik front térségünkbe. A frontmentes időben alapvetően megpihen a szervezet, de a melegedés már okozhat panaszokat az arra érzékenyeknél. - írja a meteoklinika.hu

A nap is kisüt hosszabb-rövidebb időre mindenhol, ez pedig jót tehet a hangulatának és közérzete is javulhat. Melegedés veszi kezdetét, így az arra érzékenyek körében melegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek: a migrénes panaszok mellett fáradékonyság, alvászavar és koncentrálási problémák jelentkezhetnek, a figyelemzavarokkalösszefüggésben csökkenhet a teljesítőképessége. Élénkítésre a nap első felében fogyasszon el 1-2 csésze zöldteát, napközben pedig figyeljen arra, hogy minden órában igyon meg 1 pohár vizet vagy facsart gyümölcslevet.

A kialakuló záporok, zivatarok környezetében átmenetileg erősen párássá válhat a levegő, ez az asztmásokat és a légzőszervi megbetegedéssel küzdőket viseli meg leginkább. A fülledt időben gyakori panasz lesz a légszomj, a nehézlégzés, de mellkasi fájdalmakra és múló rosszullétekre is fel kell készülni.

Jó hír, hogy az elmúlt napokhoz képest jelentősen csökken a csapadékhajlam, de helyenként továbbra is előfordulhat gyenge csapadék, így az esernyőre időnként még szükség lehet. A napsütés hatására javul a hőérzet, a csapadékmentes területeken ajánlott pár órát a friss levegőn tölteni. Az UV sugárzás a napos időszakokban eléri a magas fokozatot.

A légköri pollenkoncentráció növekszik, a pázsitfűfélék légköri pollenje többfelé magas koncentrációban lesz jelen a levegőben.

A közlekedést a helyenként kialakuló csapadék nehezíti. A csapadékos tájakon átmenetileg nedvessé válik az útburkolat, a balesetek elkerülése érdekében vezessen a megszokottnál óvatosabban.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s