h i r d e t é s

Nyílt levélben tiltakoznak orvosok is a hajléktalanrendelet ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nyílt levélben tiltakoznak orvosok is a hajléktalanrendelet ellen

2018. október 24. - 06:34

 

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport leszögezi: A szegénység tragédia, segíteni kéne, nem kriminalizálni.

 

A kép illusztráció! - Forrás: atv.hu

Nyílt levélben tiltakozik az 1001 orvos hálapénz nélkül zárt Facebook-csoport a múlt hétfőn életbe lépett hajléktalanrendelet ellen. A csoport tagjai "orvosként és felelős értelmiségiként" úgy érzik, meg kell szólalniuk hajléktalan honfitársaik érdekében:

A szegénység, a hajléktalanság az embert érő egyik legnagyobb csapás, melyet legtöbbször családi, élethelyzeti krízis, testi és/vagy lelki betegség idéz elő és kísér. Megelőzni, segíteni, orvosolni kell, és nem kriminalizálni.

A csoport tagjai arra kérik mindenkit, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a hajléktalanok életkilátásainak, helyzetének javításáért, emberi méltóságának tiszteletben tartásáért. Szerintük el kell érni, hogy a rászoruló emberek valós segítséget kérhessenek és kaphassanak.

A csoport tagjai felhívják a figyelmet arra, hogy a hajléktalanság kriminalizálása nem vezethet érdemi megoldáshoz, különösen azt a tényt figyelembe véve, hogy a hajléktalanok nagy hányada mentális beteg és/vagy rokkant.

Az új törvényi szabályozás ugyan eltünteti a szemünk elől a hajléktalanokat, ám ezáltal jelentős részük eltűnik a szociális és egészségügyi ellátórendszer szeme elől is, így végül később, rosszabb egészségi állapotban jut orvosi ellátáshoz.

Emellett arra kérik a hatóságokat, hogy a folyamatban lévő és a jövőbeli eljárások során biztosítsák az érintettek számára az őket a hatályos jogszabályok alapján is megillető jogi képviseletet, és rendeljenek ki orvosszakértőt, amennyiben szükséges. (via hvg.hu) / index.hu


 

h i r d e t é s