h i r d e t é s

Nyolc éven belül részben elnyelheti az óceán a Föld egyik legnépesebb városát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nyolc éven belül részben elnyelheti az óceán a Föld egyik legnépesebb városát

2022. szeptember 23. - 09:02

Több tengerparti város is gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Korábbi tanulmányok szerint a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára. Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és/vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása pedig arra a megállapításra jutott a Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett tanulmányukban, hogy számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik.

A többéves, 2014 és 2020 közötti időszakot felölelő vizsgálat során a világ legnagyobb városai közül 48-at vették górcső alá, és azt figyelték meg, hogy minden városban – különböző mértékben ugyan, de – süllyedt a talaj, 44-ben pedig a süllyedés mértéke nagyobb volt a tengerszint emelkedésénél.

Korábbi kutatások szerint a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, míg a most közzétett tanulmány azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és a Föld egyik legnépesebb városának számító Rio de Janeirót is említi, előbbi esetében a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbival kapcsolatban pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket – a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra. (Player.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s