h i r d e t é s

Nyugaton tartja magát a havazás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyugaton tartja magát a havazás

2018. február 23. - 06:29

 

Pénteken többnyire erősen felhős időre számíthatunk, az északkeleti tájak kivételével havazás, középen havas eső, délkeleten eső is várható. - írja az Időjárás.hu

Az erős északi, északkeleti szél nyugaton, délnyugaton hófúvást okozhat. A hétvégén északkelet felől igen hideg, szibériai eredetű levegő ér el bennünket!

Délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, a keleti és északkeleti tájakat leszámítva többfelé lehet csapadék. A Dunántúlon havazás, középen és délen havas eső, délkeleten eső is kialakulhat.

Délután északkeleten vékonyodhat a felhőzet, másutt az erősen felhős égből további csapadékra lehet számítani. Nyugaton havazás, középen havas eső, délkeleten eső is várható. Erős lesz az északkeleti szél, mely nyugaton hófúvást okozhat.

Kora délután -1, 6 fok várható, keleten lesz a melegebb.

Orvosmeteorológia

Pénteken továbbra is kettősfront hatásával kell számolni. - írja a meteoklinika.hu

Napközben fokozatosan gyengül a fronthatás. A fejfájás, migrénes panaszok megmaradnak. Igen nehéz időszak ez a szívbetegséggel küszködőknek. Alvászavarok esetén javasolt a nyugodt alvást elősegítő megoldásokat alkalmazni, hiszen a pihenés hiánya, a napközben tapasztalható fáradtság veszélyeket is rejthet. Lefekvés előtt már kerülje a megterhelő fizikai és szellemi tevékenységeket, próbáljon nyugodt légkört teremteni maga körül. A hálószobában párologtassa levendula illóolaját, vagy vegyen este egy levendulás fürdőt, illetve a szoba kiszellőztetése is sokat segíthet.

Az erősödő szél is okozhat panaszokat, amennyiben erre érzékeny, akkor elsősorban ingerlékenységet és idegességet tapasztalhat. A gyerekek agresszívebbeké válhatnak, kezelhetetlenebbek, nyugtalanabbak lehetnek. Ilyen esetekben igyon meg egy-két csésze citromfű teát, a kisebbeknek pedig készítsen jóízű almahéj teát. Az erős légmozgás, a csapadék a hőérzetét is jelentősen csökkenti, ez ellen vastag, szélálló- és vizálló ruhadarabokkal védekezzen.

A hideg, nyirkos időjárás több napon keresztül okozhatnak panaszokat. Elsősorban a kopásos jellegű ízületi bántalmakkal élők számíthatnak fájdalmaik felerősödésére, különösen a mélyebb völgyekben élők körében. Ha érintett, kezdje a napot egy könnyed, tehermentes tornával, vigyázva arra, hogy ne erőltesse túl az ízületeket. Emellett az is fontos, hogy óvja a karokat és a lábakat a hidegtől, a vastag ruhákkal pedig a megfázást is megelőzheti.

Mindeközben ne feledkezzen meg immunrendszerének folyamatos erősítéséről sem, különösen annak tükrében, hogy influenzajárvány van az országban. Folyamatosan szedjen C- és D-vitamint, emellett pedig ügyeljen a higiéniára is! A gyakori, alapos kézmosás javasolt, illetve szellőztesse ki gyakrabban a lakást.

A csapadékos időben tisztult a levegő, a nagyvárosokban is alacsonyabb a légszennyezettség mértéke.

A közlekedők a havazás, a vegyes halmazállapotú csapadék miatt havas, latyakos, nedves útszakaszokkal találkoznak, megnövekszik a féktáv, tartson ilyenkor nagyobb követési távolságot, valamint jelentősen mérsékelje a sebességet is! Nyugaton és keleten az időnként megélénkülő, megerősödő légmozgás ronthat a járművek menetstabilitásán.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s