h i r d e t é s

Nyugaton zivatar, délen napsütés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyugaton zivatar, délen napsütés

2020. augusztus 12. - 05:53

 

Nyugaton továbbra is marad a záporos, zivataros idő, ezzel szemben keleten a napsütés fog dominálni.

Délelőtt a napsütést helyenként gomolyfelhők zavarják, ezekből egy-egy zápor kialakulása nem zárható ki. 

Délután folytatódik a nyaralóidő, csak elvétve lehet egy-egy zápor. Élénk lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 32 fok között alakul. - írja az Időjárás.hu

Orvosmeteorológia

Szerdán ismét frontmentes, újabb kánikulai nap vár ránk. A tartós meleg nem csak az idősebbek és krónikus betegek, hanem az egészségesek szervezetét megviselheti. - írja a meteoklinika.hu

A tartós meleg kimerítheti, ha pedig a szívbeteg vagy a keringési rendszer betegségeivel küzd, akkor fokozottan veszélyeztetettnek számít.

Gyakran tapasztalhat fáradtságot, tompaságot, romolhat az összpontosító-képessége is. Ha nagyvárosban él, akkor már az éjszakák sem hoznak felfrissülést, alvászavarok, kialvatlanság jelentkezhet önnél is.

Esetleges fejfájásának is oka lehet a meleg, a kellemetlenségek miatt pedig nyűgösebb, ingerlékenyebb lehet a megszokottnál.

Amikor tud, pihenjen le egy hűvös szobában, még ha csak pár percre is – jót fog tenni szervezetének a pihenés.

A nagy melegben sok folyadékot vesztünk, ami komoly veszélyeket rejt magában, ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék-utánpótlás! A cukros üdítők, koffeines italok helyett válassza a hűs limonádét, a frissítő zöldteát, mentával ízesített gyümölcsleveket!

Étkezés során is pótolhatja a kiizzadt vizet: hideg gyümölcsleves, lédús zöldségek formájában, a parfék is kitűnőek erre a célra. Többen emésztési zavarokkal is küzdhetnek. Kerülje a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket, a vörös húsokat, puffasztó hüvelyeseket; inkább salátákat, halat fogyasszon!

Szabadtéri tevékenységek: A déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik! Pihenj sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat!

UV-sugárzás: A déli órákban lehetőleg kerülje a tűző napot, ugyanis erős, nagyon erős UV-sugárzás várható. Ha elengedhetetlen, hogy kint legyen a szabadban, akkor legalább 40-aes faktorszámú fényvédő szerekkel védje bőrét! A napszúrás veszélye is fennáll, viseljen könnyű sapkát, kalapot, szeme épségére pedig napszemüveggel vigyázzon! A kisgyerekre, idősekre a szokottnál is körültekintőbben figyeljen, emellett a vízpartokon fokozódik a minket érő sugárzás-dózis!

Pollen: A pollenszint is tovább emelkedik, fokozódik a növények pollenszórása. Jelenleg a csalánfélék és a parlagfű okozhatnak intenzív panaszokat, az allergiások egész nap kerüljék a mezőket, réteket, és gyakrabban mossanak hajat!

Közlekedés: A közlekedésben veszélyes időjárási jelenség nem várható, de a meleg miatti szétszórtság, bágyadtság növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Tartson gyakran pihenőt, a pihenés alatt pedig frissítse fel magát! A járművek belseje percek alatt felforrósodhat, ne hagyjon őrizetlenül kisgyerekeket és állatokat az utastérben még rövid időre se!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s