h i r d e t é s

Nyugdíjasok is igényelhetik a csokot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyugdíjasok is igényelhetik a csokot

2021. január 14. - 06:36

 

A nyugdíjasok otthonteremtését is támogatja az állam: 2021-től számukra is elérhető a csok és a csok-hitel. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ezt még 2020 végén jelentette be. 

A kép illusztráció! - Forrás: Pénzcentrum.hu

Csok igénylésre akkor van lehetőségük a nyugdíjasoknak, ha vérszerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek és dolgoznak a nyugdíj mellett. A miniszter példaként említette azokat a családokat, ahol a nagyszülők nevelik az unokát valamilyen okból kifolyólag. 

Mi a csok? 

A családi otthonteremtési kedvezmény segítségével vissza nem térítendő állami támogatást kaphatnak új vagy használt lakás megvásárlására a vérszerinti vagy örökbefogadott kiskorú gyermeket nevelő nyugdíjasok is. A támogatás mértéke a nevelt gyermekek számától és az ingatlantól függően akár 10 millió forint is lehet. 

Milyen feltételeket kell teljesíteniük a nyugdíjasoknak?

A nyugdíjas igénylőknek szintén meg kell felelniük a csok igényléséhez szükséges feltételeknek. A csok részleteit és feltételeit itt foglaltuk össze. A személyes adatok és a nyugdíjjogosultság igazolása mellett számukra is az egyik legfontosabb feltétel, hogy dolgozzanak: 

  • egy vagy két gyermek után igényelt csok esetén 180 nap folyamatos TB viszonyt kell igazolniuk, legfeljebb 30 nap megszakítással,
  • három vagy több gyermek után igényelt csok esetén minimum 2 éves jogviszony kell, legfeljebb 30 nap megszakítással.

Az ingatlannal kapcsolatban 

  • házastársak és élettársak esetén mindkét félnek tulajdont kell szereznie a csokos ingatlanban
  • gyermekszámolt függően változik, hogy mekkora lakásra vagy lakóházra igényelhető a csok.

Gyermekkel kapcsolatban

  • nem múlt még el 25 éves,
  • egy lakcímen kell kell élnie a nyugdíjas igénylővel
  • nem állhat foglalkoztatási jogviszonyban

Későbbre ígért gyermek esetén is igényelhetnek

Nyugdíjas számára is fennáll a lehetősége annak, hogy ne csak a már nevelt gyerekek után kapjon csokot lakáscéljaihoz, hanem az előre vállalt gyermekekre is. Ehhez szükséges, hogy a házastársak vagy élettársak közül az egyik fél legyen 40 éven aluli.

Egyedülálló nyugdíjasként sincs mód arra, hogy előre vállaljon az igénylő gyermeket nagyobb támogatásért. 

15 milliós csok-hitel a támogatás mellé: adóstárssal lehetséges

A legfeljebb 10 millió forintos csok támogatás mellé maximum 15 millió forintos kedvezményes kamatozású jelzáloghitel vehető fel. 

A legfeljebb 3 százalékos éves ügyleti kamatú csok-hitel felvételét nem tiltja a szabályozás a Bank360.hu értelmezése szerint. Ugyanakkor a hitel igénylése hitelbírálathoz kötött, tehát a bank dönt majd arról, hogy hitelezhető-e a nyugdíjas ügyfél. 

Bár nincsenek a bankoknál felső határra vonatkozó életkori megkötések, a pénzintézetek kérhetik adóstárs bevonását bizonyos kor felett. Erre a csok-hitelnél is van lehetőség. A banki gyakorlat azt mutatja, hogy a csokkal támogatott személy (tehát a nyugdíjas igénylő) bevonhat a hitelszerződésbe olyan nem támogatott közeli hozzátartozót (például gyerek, testvér vagy házastárs) adóstársként, aki vállalja, hogy maga nem igényelte és igényli a jövőben a csok hitelt és nem lakik majd a támogatott ingatlanban. (Bank360)


 

Kommentek

h i r d e t é s