h i r d e t é s

Nyugdíjemelés: mint halottnak a csók

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nyugdíjemelés: mint halottnak a csók

2019. december 12. - 18:45

 

Az átlagos nyugdíjas infláció 3,4 százalék volt január és november között, miközben az élelmiszereknél 5,36 százalék jön ki átlagosan ugyanebben az időszakban.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az első tizenegy hónapban 3,4 százalékkal drágult az idősek élete, a rájuk jellemző fogyasztás szerint számolva. Ez jóval meghaladja az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemelés mértékét. Emiatt nyugdíjkiegészítést kaptak novemberben az idős emberek, amelynek alapjául 3,4 százalékot vett a kormány.

Azért ennyit, mert az idevágó törvény értelmében, a január és augusztus közötti nyugdíjas inflációból kell visszaszámolni a különbözetet. Márpedig abban az időszakban 3,4 százalékos volt a nyugdíjas infláció – írja a piacesprofit.hu.

Ez kivetítés az egész évre, vagyis úgy kalkulál a kormány, hogy a nyugdíjasok méltányos kompenzálásához az év egészében ekkora nyugdíjas inflációval kell számolni. Egyelőre megalapozottnak tűnik az idei kiegészítés matekja, mert az azóta eltelt hónapokat is figyelembe véve, változatlanul ekkora valós infláció adódik.

A nyugdíjasok fogyasztásában az egyik legfontosabb tétel az élelmiszer. Ezek ára idén január és november között átlagosan 5,36 százalékkal emelkedett a portál számításai szerint, de ezen belül nagy a szórás, egyes zöldségek és húsáruk például jóval nagyobb mértékben drágultak. Ezért bőven vannak olyan idős emberek Magyarországon, akiket nem kompenzál teljes mértékben a novemberi nyugdíjkiegészítés, vagyis reálértéken veszítenek az idei nyugdíjemeléssel. (hirklikk.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s