h i r d e t é s

Nyugi Szekszárdiak, hatástanulmány nem készült!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyugi Szekszárdiak, hatástanulmány nem készült!

2017. február 25. - 16:18

 

Több mint hatezren látták csak az én oldalamon a közérdekű adatigénylésem a Paks- Szekszárd hőtávvezeték gazdasági számításai tárgyában.

 A Polgármester levelét megkaptam, azt ide másolom.

Ebből aztán sok mindent megtudunk:

  1. Gazdasági számítás készült (állítólag, talán) a Paksi Atomerőműben. A számítás az ő tulajdonuk, nem lehet megkapni. Ha valaki náluk megrendel egy ilyen távfűtést, akkor NEKIK TALÁN MEGÉRI. Nem tudhatjuk, nem láthatjuk, hogy mennyire. ÉS NEKÜNK? ÖNÖKNEK?
  2. Hatástanulmány NEM KÉSZÜLT.
  3. Más lehetőségekkel nem lett összehasonlítva, hogy valóban ÉSSZERŰ-E?
  4. A távvezeték költségkerete 10 milliárd Ft. (Mint a népstadion, a Dagály uszoda, 4 metró stb.) SZEKSZÁRDON ILYEN DRÁGA BERUHÁZÁS 1000 ÉVE NEM KÉSZÜLT. (Kivéve a szétrohadt, szétlopott a város szégyene, volt húskombinátot)
  5. Működik-e valahol a világban ilyen távvezeték? Állítólag Dániában, meg talán Finnországban. HOL? MILYEN PARAMÉTEREKKEL?

HÁT’KEDVES SZEKSZÁRDIAK! EZ NEM SEMMI. MEGINT HÜLYÉNEK NÉZNEK BENNÜNKET.

Egy kis szakma: A maximális teljes hő szükséglet a városban évek óta 260 Gj körül mozog. (Fűtőmű adat.)
Az összes fűtendő épületállomány 5600 lakás + 255 közintézmény.
Maximális hőigény kWh-ra átszámítva lakásonként kb. 5 kWh x 5600 = 28.000 kWh, közintézményeknél, kb. 60 kWh x 255 = 15.300 kWh, azaz összesen 43.300 kWh (amikor -15 C fok van!).

Teljes fűtéskapacitás összesen: 47 000 kWh (Déli fűtőmű 42 000 kWh - és Kadarka utcai 5 000 kWh)

Az éves téli átlag ennek maximum a fele, mert nincs minden nap -15 C fok. A téli átlag +2 C fok tehát a fűtőmű téli kihasználtsága (az átlag meleg víz előállítással együtt) kb. 29.000 kWh nyáron pedig csak a használati meleg víz fogy, ami kb. 6.000 kWh teljesítménynek felel meg.

Éves fogyasztás:

télen 29 MWh x 24 x 180 = 125 280 MWh
nyáron 6 MWh x 24 x 180 =    25 920 MWh

összesen: 151 200 MWh

Mennyit is tudnánk megtakarítani ebből? Paksról elenyésző érték jönne ki, mert a hő ott sincs ingyen. Hogy mindenki megértse, becsatolok egy linket a kapcsolt energiatermelésről.

Ha a paksi atomerőművet kell átalakítani és onnan lenyerni a szükséges hőt, plusz még 40 kilométerre elszállítani, az el is viszi a nyereséget. Ilyen megoldás csak nagyon pihent agyban születhetett meg. Viszont, ha Szekszárdon a fűtőmű lenne átalakítva kapcsolt elektromos energia előállításúra, akkor annak valóságos haszna lenne. Például ellátná a várost elektromos energiával és olcsóbb távfűtéssel. Persze ha nem rezsi szilárd osztaná az „észt”, hanem ahogy nyugaton is működnek. Gázturbinák, hulladékégetők, amik elektromos energiát állítanak elő plusz a távhőellátást is biztosítják kis szállítási távolságra. Ez a konstrukció kb. fele költséggel megoldható lenne.

Legközelebb az épületszigetelésről írok, mint a másik korrekt megoldást ismertetem. Amivel HARMADÁRA, ÖTÖDÉRE LEHETNE CSÖKKENTENI A szükséges hőmennyiséget, így a REZSIKÖLTSÉGET 40 KM TÁVVEZETÉK NÉLKÜL!

Hogy ezzel miért is nem foglalkoztak? Ja akkor nem lehetne lenyúlni az építés során a gyaníthatóan Mészáros Lőrinchez köthető cégnek (meg a hozzá közel állóknak) a beruházási költség jelentős hányadát.

Orbán bukása után pedig itt maradunk egy távvezetékkel, amin nagy valószínűséggel 120-150%-kal drágábban jön a hő, mint a mai városi fűtőműből.


 

Kommentek

h i r d e t é s