h i r d e t é s

Nyugtalanító hír érkezett a magyar háziorvosokról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nyugtalanító hír érkezett a magyar háziorvosokról

2020. augusztus 14. - 06:09

 

Az 5. legrosszabb helyen van Magyarország azon az összesített listán, amelyet az Eurostat készített arról, hogy 2018-ban 100 ezer lakosra hány háziorvos jutott az Európai Unió (EU) országaiban.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Csak összehasonlításképpen: itthon ez a szám 73, míg az aranyérmes Portugáliában 269.

Az adatokat a penzcentrum.hu elemezte ki; mint írták, a legfrissebb európai összehasonlító adatokból az derül ki, hogy óriási különbségek mutatkoznak az egyes országok háziorvosi ellátottsága között. Az első és az utolsó ország között mintegy hétszeres a különbség.

Portugáliában a legjobb Görögországban a legrosszabb a helyzet

Az EU-ban Portugáliában jut a legtöbb háziorvos 100 ezer lakosra, összesen 269. A második helyen álló Írország esetében ez a szám 184, míg a harmadik helyig jutó Ausztriánál 170. Magyarország hátulról az ötödik, itthon 73 háziorvos jut 100 ezer lakosra. A mögöttünk lévő 4 ország Szlovénia (68), Csehország (66), Bulgária (62) és Görögország (41).

Nagy teher hárul majd az egészségügyre

Az egyébként sem túl rózsás háziorvosi helyzetet tovább ronthatja, ha a koronavírus-járvány második hulláma valóban elérhet minket pár héten belül

A kormány Rétvári Bencén keresztül ismertetett egy másik Eurostat felmérést, amely szerint tíz év alatt hét helyet javított Magyarország az egészségben eltöltött évek számában. De az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és a KDNP alelnöke valamiért nem tért ki a másik adatsorra.


 

h i r d e t é s