h i r d e t é s

Odacsap az Orbán-kormánynak az EP

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Odacsap az Orbán-kormánynak az EP

2023. május 30. - 11:49

Példátlan csapást készít elő az Orbán-kormány számára az Európai Parlament

Forrás: Bundesregierung

A parlamenti képviselők és diplomaták körében egyre nagyobb a nyomás annak megakadályozására, hogy Magyarország 2024 júliusában átvegye az Európai Tanács soros elnökségét. Az Európai Parlamentben már készül egy állásfoglalás, hogy a jogállamisági aggályok miatt nem tartják elfogadhatónak, ha az Orbán Viktor vezette kormány venné át az EU-tagállamok képviseletét. A legnagyobb frakciók támogatják az indítványt és már az uniós ügyekért felelős miniszterek is tárgyalják a budapesti kabinet elleni fellépést – írja a politico híre alapján a portfolio.hu.

Az Európai Parlament hamarosan elfogadhatja azt az állásfoglalását, amely felszólítja az Európai Bizottságot és Tanácsot, hogy ne engedjék, hogy Magyarország töltse be az EU soros elnökségét 2024 második felében. Érvelésük szerint az Orbán Viktor miniszterelnök ‘egyéni szabadságjogok elleni támadásai, a jogállamiság semmibe vétele és az uniós pénzekkel kapcsolatos korrupcióról szóló jelentések miatt” a budapesti vezetés nem alkalmas az uniós tagállamok közös képviseletére az elnökség részeként.

A politico pedig megtudta, hogy az uniós ügyekért felelős miniszterek már tárgyalásokat folytatnak arról, hogy megvizsgálják a magyar elnökség elhalasztásának lehetőségeit, jelezve ezzel, hogy hajlandóak lépéseket tenni Budapesttel szemben – olvasható a portálon.

Petri Sarvamaa, a néppárti frakció költségvetési ellenőrzéssel és jogállamisággal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szóvivője jelentős aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Magyarország képes-e betölteni a szerepet. Sarvamaa tagja volt az EP-szakbizottság budapesti vizsgálódelegációjának is, amely súlyos jogállamisági aggályokat fogalmazott meg az uniós források elosztása kapcsán, valamint kritizálták a kormányt a szerintük versenyt korlátozó, a külföldi tulajdonú cégekkel szembeni jogalkotás és adópolitika miatt.

Az EP-képviselők arra figyelmeztettek, hogy Magyarország az uniós jog számos ponton való megsértése miatt alkalmatlan a 2024-es soros elnökség betöltésére. Az Európai Parlament főbb pártjai által támogatott állásfoglalás megkérdőjelezi Magyarország hitelességét a feladat ellátásában, mivel nem tartja be az uniós jogot és az EUSZ 2. cikkében foglalt értékeket. 

Bár a soros elnökség politikai befolyása csökkent, még mindig szerepet játszik az uniós jogszabályokról szóló tárgyalások alakításában.

A héten szavazásra bocsátandó EP-s állásfoglalás felszólítja az uniós kormányokat, hogy haladéktalanul találjanak megoldást a magyar elnökség problémáira, és emlékezteti őket, hogy a Parlament megfelelő intézkedéseket hozhat, ha nem születik megoldás. (24.hu)