h i r d e t é s

Olaszország a gazdasági összeroppanás határán áll

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Olaszország a gazdasági összeroppanás határán áll

2020. április 02. - 10:22

 

Olaszországban talán túl vannak a koronavírus-járvány nehezén, de a csalódottság, kiábrándultság megmaradhat. Több segítséget vártak az olaszok az Európai Uniótól. - írja a hirado.hu.

Illusztráció: hazipatika.hu

Azonban az olasz kormány sem kezeli megfelelően a válságot.

Olaszországban a koronavírus-fertőzöttek száma csökkent, ugyanakkor a gócpontokon még mindig nem akkora mértékben, ahogyan azt várták volna. A járványban naponta elhunytak száma már stagnál. Tanúi lehetünk annak, ahogyan kihal egy egész generáció – mondta Szomráky Béla egyetemi tanár, Olaszország-szakértő a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorban.

Gyenge lábakon áll az olasz kormány

A kormány iránti elégedetlenség egyre növekszik. Az olasz kormány alapvetően gyenge lábakon áll, amelyet egy olyan miniszterelnök vezet, aki a nép ügyvédjének nevezi magát, de képtelen arra, hogy együtt tartsa a két egymástól különböző pártot, amelyik a kormánykoaliciót alkotja.

A nehézségek abból is adódnak, hogy

nincs centralizálva a válság kezelésének kérdése.

„Nincs központi akarat. Van legalább három-négy olyan szervezet és olyan vezető, akik egyaránt beleszólnak abba, hogy mi legyen, mi ne legyen” – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A központi kormány, „mintegy elfelejtett kormányozni”, nem tartja egyben az országot a koronavírus elleni védekezésben. A járvánnyal leginkább sújtott tartományok vezetőinél azonban egészen más kezdeményezések kerültek napirendre, másképpen kezelték a helyzetet, az olasz kormány csak kullogott a tartományok vezetői mögött.

Olaszország jelenleg a gazdasági összeroppanás határán áll,

az államadósság már a járvány megelőzésének idején is jelentős volt.

A olasz lakosság anyagi helyzete elsősorban Dél-Olaszországban és a nagyobb szigeteken, Szicíliában és Szardínia szigetén gyenge lábakon áll. Néhol éhséglázadások törtek ki.

A szakértő kifejette, hogy ezekben az országrészekben a lakosság jelentős része feketemunkából él, ami a jelenlegi helyzetben megszűnt, az emberek éheznek. Olyan eset is előfordult, amikor kiragadták a vásárlók kezéből az élelmiszerrel teli zacskót.

Költségvetési támogatással segítik a nehéz helyzetbe jutott olaszokat

Az olasz titkosszolgálat szerint spontán, vagy ami még rosszabb, szervezett lázadások is lehetnek. Ennek akarta elejét venni Giuseppe Conte kormányfő, amikor szombat este bejelentette: 4,5 milliárd euró azonnali költségvetési támogatással segítik a koronavírus-fertőzés miatt anyagilag nehéz helyzetbe jutott olaszokat az élelmiszer-, gyógyszer- és létfontosságú cikkek vásárlásban. A munka és bevétel nélkül maradtak támogatására kérte a nagyvállalatokat, termelőket is.

Az összeget az úgynevezett nemzeti szolidaritási alapból a polgármestereknek utalják át. Ezenkívül a polgári védelem forrásaiból további 400 millió eurót osztanak szét a majdnem nyolcezer olasz város között.

hirado.hu


 

h i r d e t é s