h i r d e t é s

Olyan lesz a hétvége, amilyennek nyáron lenni kell

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Olyan lesz a hétvége, amilyennek nyáron lenni kell

2020. június 27. - 05:37

 

Tovább melegszik az idő, az előttünk álló napokban már kánikulára is számíthatunk, néhol frissítő záporokkal - írja az Időjárás.hu

Délelőtt többnyire napos idő lesz, számottevő csapadék nem várható. 

Délután sok napsütésre számíthatunk, de északon a gomolyfelhőkből most is lehet helyi zápor, zivatar. Megélénkül a déli szél, 25, 31 fok közé melegszik a levegő. 

Vasárnap délelőtt sok napsütésre készülhetünk, csapadék általában nem várható.  Délután igazi nyári idő lesz. A gomolyfelhőkből egy-egy zápor is kialakulhat átmenetileg. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. Kora délután 27, 32 fok várható.

Orvosmeteorológia

Szombaton országszerte nem érvényesül fronthatás, de a nyárias melegben gyenge melegfront jellegű tünetek előfordulhatnak az érzékenyebbeknél. A fáradtság, szétszórtság is egész nap kínozhatja! - írja a meteoklinika.hu

A rendszeres sportolás például kiváló élénkítő, a kevésbé meleg órákban a szabadban is kocoghat, sétálhat; azonban a tűző napon, illetve a legmelegebb órákban kerülje a testmozgást.

Az igazi strandidő további veszélyeket is rejt. A déli órákban nagyon erős UV-sugárzásra számíthatunk, 10 és 16 óra között még a kevésbé érzékeny bőrűek se napozzanak, komoly bőrkárosodást lehet szenvedni. A kisgyerekek bőre fokozottan érzékeny, esetükben nagyon magas, legalább 40-es faktorszámú naptejet használjon. A vízpartok mellett a megnövekedett sugárzás-dózis miatt a megszokottnál erősebb bőrvédelemre van szüksége, fürdőzés során pedig félóránként tanácsos megismételni a krémezést. A szabadtéri tevékenységek során viseljen könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, amik alatt hűsölhet, nem fülled be a bőr. Fejét is óvja szalmakalappal vagy más fejfedővel, hiszen magas a napszúrás kockázata is!

Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, könnyen kiszáradhat, ha nem figyel eléggé. 3-4 liter tiszta vízre vagy cukor nélkül készített zöld teára essen a választás, és a friss gyümölcsökből is nyerhet elegendő folyadékot, ezt ráadásul a gyerekek is szívesen fogyasztják.

A pollenterhelés ismét fokozódik, a pázsitfűfélék és a csalánfélék okozhatják a legtöbb panaszt. Az allergiásoknál orrfolyás, szemviszketés és könnyezés, tüsszögés jelentkezhet, a tünetek mérséklése érdekében az érintettek fogyasszanak kevesebb tejterméket és vörös húsokat. A gyakoribb porszívózás és hajmosás is segíthet, és rögtön mossunk kezet, amint hazaértünk.

A közlekedőket elsősorban a vakító napsütés zavarhatja meg, de ez is igen veszélyes lehet, nagy sebesség mellett a hirtelen észlelt akadályokat nehezebb kikerülni, nehezebb gyorsan fékezni. Vezessen lassabban, óvatosabban, az egyeseknél tapasztalható koncentrálási problémák esetén pedig tartson rövid pihenőt, a friss levegő is segíthet.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s