h i r d e t é s

Online is követhető a Magyar Csupajáték konferencia

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Online is követhető a Magyar Csupajáték konferencia

2021. szeptember 23. - 11:28

A közelmúltban lezajlott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva csütörtökön tartják az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) szervezésében a Magyar Csupajáték - A modern magyar összművészeti előadás című konferenciát. Az esemény online is követhető az MMA MMKI YouTube-csatornáján - közölte az intézet az MTI-vel csütörtökön.

Forrás: Pestpilis

A magyar kultúra legjelentősebb összművészeti előadása volt a Magyar Csupajáték 1938-ban, a produkciót a hazai és a nemzetközi szakmai is elismerte (például a BBC a londoni előadást élőben közvetítette). A konferencia célja egyfelől a Magyar Csupajáték értékeinek elemző feltárása, valamint a népművészet és összművészet koncepciójának vizsgálata a Magyar Csupajáték-előadás nyomán. Az MMA MMKI kutatási projektének eredményeit tanulmánykötet fogja össze, amely részleteit tekintve sok új eredményt tár fel, ezáltal régi hiányt pótol a produkció többrétű bemutatásával.    

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet által szervezett konferencia aktualitása a 2021-ben Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, hiszen az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus budapesti programjának annak idején a Magyar Csupajáték is része volt. A produkció idehaza a Szent István-év programsorozatában került színre az akkori Művész Színházban. Az esemény másik aktualitása a produkció létrejöttében jelentős szerepet játszó Paulini Béla halálának 75. évfordulója, valamint a Magyar Állami Népi Együttes 70. születésnapja kapcsán a magyar néptánc színpadi feldolgozásának sokszínű és igencsak időszerű kérdésének vizsgálata.    

Ez a téma a magyar néptánc gyűjtésétől és színpadra rendezésétől kezdve mindig is komoly esztétikai kérdések elé állította az alkotót. A Háry Jánosról és Gyöngyösbokréta mozgalomról ismert Paulini Béla az akkori időszakban kivételesen innovatív módon folklór ihletésű összművészeti produkciót állított színpadra, amelyben a kor legjelentősebb művészei vettek részt: a zeneszerzők közül Ránki György, Pongrácz Zoltán, Veress Sándor, Farkas Ferenc, a festők közül Molnár-C. Pál, Szőnyi István, Büky Béla, Fáy Lóránt, Pekáry István, de még a korszak híres divattervezői is, mint Mallász Gitta vagy Tüdős Klára. Maga a "csupajáték" szó az összművészetiségre utal.

A koreográfiát minden idők leghíresebb magyar táncművésze, Milloss Aurél készítette, aki mind Kodály, mind Bartók alkotótársa volt a korszakban. Lábán Rudolf tanítványaként sajátos, csak rá jellemző expresszionistának nevezhető stílust alakított ki, amely később A csodálatos mandarin koreográfiájában is megnyilvánult. Milloss Paulinivel együtt dolgozva olyan művészi módon állította színpadra a magyar folklóranyagot, amelynek még sok évtizedig nem volt hasonló példája. (MTI)


h i r d e t é s

Clicky