h i r d e t é s

Online vásárlás – tippek a biztonságért

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Online vásárlás – tippek a biztonságért

2021. június 11. - 12:07

 

A pandémia alatt erősödött az online vásárlás népszerűsége hazánkban, hiszen sok esetben ez volt az egyetlen lehetőség. Még azok is kipróbálták, akik eddig ódzkodtak tőle, vagy nem tekintették alternatívának a hagyományos üzletekben való vásárlás mellett.

Forrás: Freepic

Miért jó az online vásárlás?

A koronavírus járvány alatt azok is megtapasztalhatták az internetes vásárlás előnyeit, akik eddig nem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. Most felértékelődött az a tényező, hogy otthonról rendelhetünk meg szinte bármit, anélkül, hogy ki kellene mozdulnunk, vagy találkoznánk más emberekkel. Ezenkívül nem elhanyagolható tényező az sem, hogy spórolunk a sorbanállással és az utazással töltött idővel is.

Az üzletek újranyitását követően is érdemes lehet maradni az online vásárlásnál, hiszen gyakran hirdetnek az üzletek olyan akciókat, melyek csak interneten történő vásárlás esetén érvényesíthetők, vagy egyes webshopok automatikusan alacsonyabb áron kínálják termékeiket, mintha az üzletben vennénk meg őket. 

Az online vásárlás előnyeit és egyes hátrányokat figyelembe véve mindenki döntse el maga, hogy interneten vásárol-e vagy sem. Aki emellett dönt, számukra van pár jó tanácsunk, melyekre érdemes tekintettel lenni.

Mire figyeljünk?

Sajnos egyre gyakrabban ütik fel fejüket csaló webáruházak, akik silány minőségű árut próbálnak eladni, vagy a rendelt termék sohasem érkezik meg, közben a tulajdonosok és maga a webshop is idővel eltűnik. Vannak árulkodó jelek, melyeket ellenőrizni kell, mielőtt vásárolunk. Mutatjuk, melyek ezek!

Név, domain név

Érdemes alaposan szemügyre venni a webáruház nevét és domain nevét, mert sajnos egyre többször előfordul, hogy ismert üzletekhez megtévesztően hasonló csaló webshopokat hoznak létre. Ne dőljünk be ezeknek, ha nem az eredetit látjuk, nagyon sok a helyesírás hiba, vagy bármi gyanús, akkor inkább ne vásároljunk, vagy nézzünk utána, hogy biztos azon a honlapon járunk-e, ahol szeretnénk.

Információk

Továbbá alaposan nézzük meg a rendelkezésre álló információkat. Ha nem találunk kapcsolati adatokat, az már bizalmatlanságra adhat okot. Amennyiben nincs, vagy nagyon hiányos a termékleírás, akkor nem igazán tudhatjuk, hogy mit várjunk, csupán egy fotó csalós is lehet. Inkább olyan weboldalakról vásároljunk, ahol pontosan meg tudjuk nézni, mit kellene kézhez kapnunk.

Próbáljunk keresni magán a webshopon vagy más portálokon véleményeket. Amennyiben valós vásárlók tapasztalataira hagyatkozunk, kevésbé érhet minket csalódás.

Biztonság

Csak olyan weboldalról vásároljunk, amelyik SSL tanúsítvánnyal rendelkezik, azaz https:// és egy kis lakat ikon szerepel a címsorában. Ez biztosít minket arról, hogy az általunk megadott adatok titkosított csatornán haladnak és nem juthatnak harmadik fél kezébe.

Az online vásárlás nem ördögtől való dolog, nagyon hasznos tud lenni, csak legyünk körültekintőek!


 

Kommentek

h i r d e t é s