h i r d e t é s

Önmagával konzultálhat a kormány az uniós pénzek elköltéséről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Önmagával konzultálhat a kormány az uniós pénzek elköltéséről

2022. január 17. - 07:47

 

Létrejött az uniós pénzeket felügyelő bizottság, a küldöttek fel a kormányt képviseli. 

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 27-én. Balról Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. - Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar helyreállítási tervet még el sem fogadták, de tavaly novemberben megalakult annak a Monitoring Bizottsága, amelynek az a feladata, hogy figyelemmel kísérje és véleményezze az uniós támogatásból megvalósuló reformok és beruházások végrehajtását – írja a Népszava.

Magyarországnak 2021-2026 között 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás járna az EU járványügyi gazdaságélénkítő alapjából, azonban a tervből az Európai Bizottság hiányol bizonyos antikorrupciós és igazságszolgáltatási intézkedéseket, így még folynak az egyeztetések. Addig a magyar kormány hitelből finanszírozza az uniós forrásokat, és létrehozta terv teljesítését ellenőrző Monitoring Bizottságot, amelynek működéséről és összetételéről rendeletben döntött.

A bizottságban 38 szavazati joggal rendelkező küldöttnek a fele a kormányt, másik fele a civil szférát képviseli, de az utóbbiak között többen kormányközeliek. A lapnak Jávor Benedek, Budapest brüsszeli képviseletének a vezetője azt mondta, az Energiaklubon, a Siketek és Nagyothallók Szövetségén és egy-két másik egyesületen kívül kevés érdemi szakmai szervezet van a listán. Azt is megjegyezte: "a kormány leginkább saját magával fog konzultálni a brüsszeli pénzek elköltéséről."

Jávor azt is hozzátette, a fővárost és a legtöbb ellenzéki vezetésű települést tömörítő Magyar Önkormányzatok Szövetségét sem hívták meg az ellenőrző testületbe, míg fideszes politikusok által irányított önkormányzati ernyőszervezeteket igen. (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s