h i r d e t é s

Operatív törzs: augusztus 31-ig meghosszabbítják a bértámogatási programot

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Operatív törzs: augusztus 31-ig meghosszabbítják a bértámogatási programot

2020. május 29. - 11:35

 

180 152 tesztből 3841 koronavírusus fertőzöttet talált Magyarország, az elmúlt 24 órában 25-öt, de még mindig vannak halálos áldozatok, így az operatív törzs pénteken is összeült, most pedig tájékoztat - a közlések élőben itt és az InfoRádióban.

Illusztráció: MTI/kormany.hu Fotó: Botár Gergely

Már 3841 koronavírusost regisztráltak Magyarországon, az elmúlt 24 órában 25-öt, és 8-cal több, 517 fertőzött, 8-cal több van, mint egy napja. 1300 viszont már csak az aktív fertőzöttek száma, 2024-en ugyanis már meggyógyultak, de 24 ember állapota még mindig súlyos, ezért az operatív törzsnek volt miről tanácskoznia péntek reggel is, információikból pedig tájékoztatót tartott az operatív törzs.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a tájékoztatón elmondta, a kormány komplex csomagot fogadott el a munkavállalási válság leküzdésére, megvédendő azokat az eredményeket, amelyeket a kormány az elmúlt tíz esztendőben elért.

Elsőként a munkahelyek megőrzésének eredményeiről beszélt:

  • bértámogatás: 10 500 cég 137 ezer dolgozója részesült ebből a segítségből, a programot augusztus 31-ig meghosszabbítják, akár úgy is, hogy a munkaadó az alkalmazottat a cégen belül áthelyezi. A pályázatok 98 százaléka jó minőségű, 2 százaléknyi pályázatot korrigálni lehet vagy újra benyújtani
  • k+f bértámogatás: sok embert próbálnak külföldre csábítani most, ezt próbálja megakadályozni a 318 ezer forintos bruttó segítség. A pályázók száma 750 cég, az elért munkavállalók száma 12 ezer
  • munkahelyteremtő bértámogatás: 70 ezer újonnan létrejövő munkahelyet tudnak finanszírozni, 84 milliárd forintból. 6 hónapig a kormányzat biztosítja a bértámogatást, 3 hónapot a munkáltatóktól kér az állam a munkavállaló javára. A munkavállaló havonta 112 ezer forint nettó bért kap 9 hónapig. Már 3200 munkavállalóra beadtak igényt a cégek (4 milliárd forint), az első fecskék a legkisebb vállalkozások közül érkeztek. A legaktívabbak az ország keleti szélén vannak. (Hajdúság, Szabolcs, Békés)

Úgy látja, április után májusban több szektorban is megindult az élet, akinek pedig kérdése van, a

munka.hu

portálon igyekezzen tájékozódni - ajánlotta.

Elmondta még azt is, az elsősegélyvizsga papírját nem kell bemutatniuk azoknak később sem, akik a veszélyhelyzet alatt szereztek jogosítványt.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a fent említett számokhoz hozzátette, 4 százaléknyian van azon elhunytak száma, akiknek nem volt korábban krónikus alapbetegsége. Kórházban jelenleg 384 főt ápolnak.

Továbbra is Budapest az egyetlen olyan terület, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttszám 100 fölött van (104), de Zala megye is igencsak kapaszkodik a lélektani határba.

Müller Cecília bejelentette:

idősotthonokból nem érkezett jelentés újabb fertőződésről,

amit "nagy örömmel" állapít meg.

A 25 új fertőzöttből 11 budapesti, 6 Pest megyei - mondta még.

Nemzetközi kitekintésben elmondta, most Brazília, az USA, Oroszország, India és Peru van a legnagyobb bajban az új fertőzéseket tekintve.

Május 31.: dohányzásmentes világnap

A tisztifőorvos külön beszélt a dohányzásmentes világnapról. A dohányzás - mint elmondta - a tüdőrákért 95 százalékban felelős, de a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását szintén segíti, 4000 féle vegyi anyagot pedig a dohányfüstből is izoláltak.

"A dohányzás miatt minden 4. másodpercben meghal egy ember a világon, nem tudom, ezt hogyan mérték fel, de eléggé riasztó szám" - húzta alá Müller Cecília, örömét kifejezve amiatt, hogy zárt közös terekben immár tilos a dohányzás Magyarországon. "Magyarországon nem a dohányzókat üldözik ilyen módon, hanem a nemdohányzókat védik" - emelte ki.

Úgy érzi, a fiatalokat kell még megnyerni a nemdohányzás ügyében, de ott is "kezdünk jól állni" szerinte.

InfoRádió


 

h i r d e t é s