h i r d e t é s

Orbán Balázs: Gruevszki különleges bánásmódot igénylő személy

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán Balázs: Gruevszki különleges bánásmódot igénylő személy

2018. november 19. - 16:42

 

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára a következőket mondta egy jobbikos felvetésre az elítélt volt macedón elnökről, Gruevszkiról budapesti tartózkodásáról. - írja a zoom.hu.

Forrás: MTI Fotó: Bruzák Noémi

A volt macedón miniszterelnök valóban menedékjog iránti kérelmet nyújtott be

– számolt be róla az Index.hu.

A hétfői parlamenti ülések Orbán megerősítette, Gruevszki egy külképviseleten jelezte, hogy menedékjogot kér. (Az államtitkár nem nevezte meg, melyik országban.) A magyar hatóságok nem segítették a macedóniából való kijutását. (Arról nem beszélt az államtitkár, hogy Albániában, Montenegróban vagy éppen Szerbiában hogy segítették.) Gruevszkinek lehetősége van menedékjogot benyújtani, és arra is lehetősége van, hogy hogy beutazik és meghallgatják.

Biztonsági okokból tettük ezt lehetővé.

Ami új elem volt Orbán Balázs válaszában, hogy arra kérte Mirkóczkit Ádámot, hogy “hagyják abba a dezinformációs kampányokat”, például arról, hogy Gruevszkinek a tranzitzónában lenne a helye. Orbán szerint a menedékjogi törvény lehetőséget ad arra, hogy bizonyos emberekre ne alkalmazzák a szabályokat.

Az államtitkár a 2007. évi LXXX. törvény 71/A § (7) bekezdését jelölte meg. Ez így hangzik a határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben. A kormány azért tartja Gruevszkit különleges bánásmódot igénylő személynek, mert tíz évig miniszterelnöki tisztséget töltött be.

zoom.hu


 

h i r d e t é s