h i r d e t é s

Orbán kihúzatta a nemek közötti egyenlőséget

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán kihúzatta a nemek közötti egyenlőséget

2021. május 07. - 19:13

 

Orbán és a lengyel kormányfő kihúzatta a nemek közötti egyenlőséget egy EU-s nyilatkozatból - írja a 24.hu

A kép illusztráció! - Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A lengyel és a magyar lobbi eredményeként kikerült a „nemek közötti egyenlőség” kifejezés a társadalmi kohézió előmozdításáról szóló nyilatkozattervezetből – írja  diplomáciai források alapján a Reuters.

Az unió pénteken kezdődő portói szociális csúcstalálkozóján az EU vezetői egy nyilatkozatban fogják elkötelezni magukat a szolidaritás és az esélyegyenlőség mellett a koronavírus-járványból való kilábalás során. E nyilatkozat korábbi tervezetében az szerepelt, hogy az EU „elő fogja mozdítani a nemek közötti egyenlőséget”, a Reuters birtokába jutott újabb, továbbra sem végleges verzió azonban már kerüli ezt a kifejezést, és úgy fogalmaz: „Fokozni fogjuk a diszkrimináció leküzdésére irányuló erőfeszítéseket, és aktívan dolgozunk a nemek közötti különbségek megszüntetésén… és az egyenlőség előmozdításán.”

A hírügynökség szerint a magyar és a lengyel kormány kezdeményezte a szöveg megváltoztatását.

Orbán Viktor később úgy nyilatkozott, számukra alapvető, hogy a nőket és a férfiakat egyenlő bánásmód illeti meg, nekik a „gender” szó használatával van bajuk. Más kérdés, az Orbán szerint „ideológiailag motivált” kifejezés mindkét angol nyelvű szövegváltozatban szerepel.

Orbánt egyébként Varga Judit igazságügyi miniszter és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is elkísérte portugáliai csúcsra, melyen a 27-ből 24 kormányfő vesz részt személyesen, Angela Merkel videkapcsolaton keresztül csatlakozik majd. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s