h i r d e t é s

Orbán önbeteljesítő jóslata – Mélyponton a forint

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán önbeteljesítő jóslata – Mélyponton a forint

2018. június 29. - 07:55

 

Ikonikus jelentőséggel bírhat az az immáron tízedik évfordulóját ünneplő kijelentés, amit Orbán Viktor tett akkor még ellenzékben. Álláspontja szerint „a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak.”

Különös dolog ez, ha arra gondolunk, hogy a 208-as gazdasági világválságot arra használta, hogy az Őszödi beszéd kiszivárogtatásával – szándékosan meggyengített – kormány ellen uszítson. Hogy mi köze lehetett az akkori kormányzatnak a gazdasági válsághoz, rejtély, de ez nem is számít, mentek a levesbe. Ami azonban ezt követte, Orbán Viktor regnálása alatt nem egyszer lépte át a 300 forintos árfolyamot az euró, amit még ellenzéki elemzők sem vettek túl komolyan.

Most azonban negatív rekordot sikerült felállítanunk, amit kíváncsian várunk, miként kommentál a Fideszen keresztül Orbán.

Az eurót reggel 8 órakor 327,71 forinton jegyezték a szerda esti 327,85 forint után. Szerdán az euró jegyzése 328 forint felett is járt, ahol a forint történelmi mélypontot állított be. Ilyenkor érdemes felidézni korábbi nyilatkozatokat, hogy ebből is érezzük, mekkorát változik a világ egyetlen évtized alatt. /444/

Ezek után a cikk szerzője, Herczeg Márk felidézte azokat a magvas gondolatokat, amiket anno 274 forint idején mondott Orbán Viktor.

  • A jelenlegi bizalmi helyzettel, amiben most a miniszterelnök és kormány van, nem lehet a forint esését megakadályozni. A bizalmi válságot a rossz vezetés okozza, jobb vezetéssel viszont megoldható a bizalmi válság, megvédhető a forint is.
  • A kormány az elmúlt időszakban a forintot mesterségesen erős állapotban tartotta, ha viszont az árfolyam a reális áron 250 és 260 forint között mozgott volna, akkor a jelenlegi 274 forintos euróárfolyam nem keltené az összeomlás érzését, és nem alakult volna ki egy rossz pszichózis.
  • Elég rosszul hangzik, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta Vlagyimir Putyint. Nyilván senki sem kívánja Magyarországon, „hogy a pénzügyi válság eredményeképpen Magyarország orosz kézre jusson”, ezért még azelőtt meg kell oldani Magyarország bizalmi válságát, mielőtt a helyzet odáig súlyosbodna, hogy az oroszokon kívül másra nem lehet számítani.
  • Ha Magyarország az euróövezet tagja lenne, akkor a pénzügyi rendszerét nem rázná meg ennyire a válság, „lám Szlovénia is könnyebben éli túl a válságot, sőt az előszobában tartózkodó Szlovákia is fölényes nagy hangon oktatgathat bennünket, csak azért mert az euróbevezetés árnyékában érezheti magát”.

Tehát, amennyiben helyesen értelmezzük nagy tudású, mindenre hasbaakasztó hasonlattal reagáló miniszterelnökünket, nem számít, mekkorát bukunk, hogyan válik értéktelenné a pénzünk, amíg mi bízunk benne, addig minden a legnagyobb rendben.

És a vicc, ez bejön neki, nem követeli senki lemondását, elszámoltatását, sőt szavaival sem szembesíti senki. Logikus…


 

Kommentek

h i r d e t é s