h i r d e t é s

Orbán szerenádot ad Putyinnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orbán szerenádot ad Putyinnak

2018. szeptember 19. - 09:13

 

Megérett a pillanat vigyázó tekintetünket újra Moszkvára emelni. Ahogy arról jó előre tudni lehetett, Orbán Viktor ismét meglátogatja mesterét. És Orbán elkövetett mindent, hogy Vlagyimir Putyinhoz dörgölőzzön. Émelyítő élmény.

Nem nehéz elképzelni, hogy mi zajlik le a magyar miniszterelnök fejében. Adva van egy autoriter hatalom, melyhez politikája meglepő hasonlóságot mutat. Ez a hatalom, hajlandó pénzt adni, aminek oroszlánrészét lenyelhetik a megfelelő, kormányközeli zsebek. A tartozást pedig leverik a magyar népen. És ezért Vologya nem vár semmi többet, mint hogy tanítványa folytassa jól bevált zavaró tevékenységét az Európai Unión belül.

Átadtam Magyarország és a magam jókívánságait Oroszország elnökének, kívánjuk, hogy az orosz nép felemelkedésének útján vezesse tovább az országát

– így üdvözölte Orbán Viktor Moszkvában az őt fogadó Vlagyimir Putyint az Index tudósítása szerint. Tárgyalásuk után sajtótájékoztatót tartottak, amelyen az orosz elnök elmondta:

Együttműködés van az ipar, a magas technológia és a pénzügy területén, orosz cégek modernizálták a budapesti metrót.

A metrófelújítás kapcsán folyó kötbérvitáról elegánsan hallgatott Putyin, arra viszont kitért, hogy Oroszország és Magyarország hamarosan közösen szállíthat vagonokat harmadik országba, nagy értékű szerződések keretében. Arról is beszélt, hogy az OTP sikeres hitelintézet Oroszországban négymillió ügyféllel, Oroszország pedig nélkülözhetetlen Magyarország olaj- és földgázellátásában.

Hogy ki küldött jókívánságot a Vlagyimir Vlagyimirovicsnak, rejtély, de – akárcsak a magyar nép – ez is mellékes. A fontos, hogy Orbán Putyin előtt hajbókol. És a magyar nép tűri ezt.

Ami a metrófelújítást illeti, nem kicsit durva, hogy drágábban fogadtuk el a régebbi orosz vagonokat, mint amilyen ajánlatot az észtektől kaptunk újabb vagonokra. Szép baráti gesztus, vagy Orbánnak egyéb oka van az oroszoknak kedvezni?

Egyetlen dologgal azonban ennek tükrében is kénytelenek vagyunk egyetérteni:

A magyar miniszterelnök azt mondta, „értékes valutát” jelent Magyarország és Oroszország kapcsolatának kiszámíthatósága.

Nehéz ezt másképpen értelmezni, mint hogy vagy tesszük, amit Oroszország vár, vagy irgalmatlanul rákefélünk. Na persze ez Orbánt nem fenyegeti, a mi gyerekeinket és unokáinkat annál inkább.


 

h i r d e t é s