h i r d e t é s

Orbán téved, több magyar koronavírusos beteg hal meg, mint német

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Orbán téved, több magyar koronavírusos beteg hal meg, mint német

2020. október 16. - 16:04

 

Németországnál is jobb a magyar helyzet, legalábbis erről beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy, a Facebookon közzétett videóban. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. október 15-én. - Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Még Németországban is többen halnak meg, mint Magyarországon - mondta a magyar kormányfő, de ez nem igaz, vette észre a 444.hu, és tette közzé a koronavírusos halálozási adatokat.

"Egész Európában nehéz a helyzet. Még Németországban is többen halnak meg, mint Magyarországon. A magyar egészségügy európai összevetésben egyelőre jól állja a sarat" - mondta Orbán Viktor, magyar kormányfő.

Az állítás önmagában nem lenne annyira meglepő, hiszen, míg Magyarország lakossága 9,7 millió, Németországban 83 millióan élnek. Ennek ellenére a koronavírus-járvány második hullámának több halálos áldozata van Magyarországon. Szeptember elejétől kezdve 471 magyar beteg hunyt el, és 436 német.

Az igaz, hogy az elmúlt héten két olyan nap is volt, mikor a német adat volt rosszabb, mint a magyar.

A koronavírus-járvány áldozatainak száma Magyarországon és Németországban napi bontásban

Még látványosabb a különbség, ha az adatokat az Oxfordi Egyetem egymillió főre vetített grafikonját nézzük. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint az elmúlt két hétben a százezer főre vetített halálozási arány Magyarországon 2,9, Németországban csaknem a tizede: 0,3. Egyedült három országban magasabb ez a mutató Magyarországnál. Csehországban 5,2. Romániában (4,2) és Spanyolországban (3,4).

Két szempontból jobbak a magyar mutatók a némettél, az egyik a halálozási arány, ami az utóbbi pár hétben meredekebben csökkent Magyarországon. Bár ez annak is köszönhető, hogy Magyarországon is jelentősen nőtt az esetszám. Ha az elmúlt két hétben regisztrált fertőzöttek számát nézzük százezer főre vetítve Magyarországon 147,3 ez az arány, míg Németországban 65,2 az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint.

Ha a teljes járványadatokat nézzük, akkor népességarányosan is többen vesztették életüket Németországban.

Egy nemrégiben közzétett felmérés szerint, melyben 19, a járvány által jobban sújtott ország állampolgárait kérdezték a kormány válságkezeléséről Európában a németek nyilatkoztak a legpozitívabban. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s