h i r d e t é s

Orbán Viktor a körön kívül került

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor a körön kívül került

2021. március 09. - 07:22

 

Nem az volt a kérdés, hogy a Fidesz elhagyja-e a néppárti politikai közösséget, hanem az, hogy mikor. 

Orbán Viktor egyedül - Forrás: Korózs Lajos / Facebook

Egy olyan pártcsaládból írta ki magát néhány év alatt a magyar kormánypárt, melynek 10-15 éve még megbecsült és fontos tagja volt. A hosszúra nyúlt válás nem tett jót sem az európai kereszténydemokraták közösségének, sem a Fidesznek, de most mindkét fél megnyugodhat kicsit, hiszen az utóvédharcok elültével elkezdhetnek építkezni, és új szövetségek után nézni.

A Fidesz szerint az Európai Néppárt (EPP) ment keresztül változásokon, így lényegében az hagyta el a Fideszt, és nem fordítva. Ez körülbelül olyan szemlélet, mint amikor az autópályán a forgalommal szemben száguldó autós dudál a többiekre, mert meg van győződve arról, hogy ő közlekedik szabályosan. Valószínűleg a magyar kormánypárt prominensei is csak azért beszélnek ilyen butaságokat, hogy a Fidesz híveit nyugtassák meg az elkerülhetetlen szakítást követően. Orbán Viktor támogatóinak nagy része ugyanis nem örül annak, hogy a kormányfő szakított az Európai Parlament legnagyobb frakciójával, és várhatóan az EPP-ből is távozik a Fidesz.

A nagyobbik magyar kormánypárt továbbra is a hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket és családképet képviseli, illetve őrzi – jelentette ki Gulyás Gergel, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Azért ez a kijelentés meglehetősen visszásan hangzik az európai kereszténydemokrata politikusok számára azt követően, hogy Orbán Viktor meglehetősen szoros viszonyt épített ki több szélsőjobboldali párt vezetőivel, sőt lényegében velük kampányolt a legutóbbi uniós választások előtt. Az se nagyon melengette meg a néppárti frakció tagjainak szívét, amikor Szájer József egy meleg partiról félig meztelenül próbált elmenekülni, miután a belga rendőrök a járvány kellős közepén rajtaütöttek egy közel húsz fős társaságon.

Most van még idő egy új politikai szövetségi rendszerve integrálódni, esetleg megerősíteni a teljes kívülállás imázsát.

Elég egyértelmű, hogy már régóta csak fügefa levélként használta a keresztény értékek hangoztatását a Fidesz, amely nyakig merült a korrupcióba és különböző magánéleti botrányokba idehaza, nemzetközi szinten pedig az EU egyik legfőbb kritikusának számít. Ugyanakkor igen baráti viszonyt épített ki a kínai, orosz, török, azeri és üzbég vezetőkkel, akik nem igazán vádolhatók azzal, hogy tiszteletben tartják az emberi jogokat, illetve hogy az Európai Unió szövetségesei lennének. Orbán Viktor pávatáncából ezért leginkább a Fidesz profitált, hiszen az unión belül a legnagyobb politikai erőhöz tartozott, így a belső vitákban annak ellenére voltak szövetségesei, hogy a többség nem értett egyet a magyar párt politikájával.

Ez a védettség szűnt meg most végérvényesen, ami a látszat ellenére nem a Fidesz döntése volt. Orbán Viktor ugyanis előremenekült azzal, hogy pártját kiléptette a néppárti frakcióból, hiszen az alapszabály megváltoztatása után egyértelmű volt, hogy a Fideszt kizárták volna. Ez megalázó lett volna Orbán számára, ugyanakkor nem akart túl későn szakítani egykori szövetségeseivel. Egy év múlva ugyanis parlamenti választások lesznek Magyarországon, és amennyiben még hónapokig tartott volna a háborúskodás a néppártiakkal, nem tett volna jót a kormánypárt hazai kampányának. Most van még idő egy új politikai szövetségi rendszerve integrálódni, esetleg megerősíteni a teljes kívülállás imázsát.

De ki jöhet szóba, mint potenciális szövetséges a Fidesz számára? Természetesen azok a szélsőjobbos pártok, melyekkel korábban is kacérkodott Orbán. Itt elsősorban Matteo Salvini Északi Ligája jöhetne szóba, de ő most sem az olasz belpolitikában, sem az Európai Parlamentben nem képvisel jelentősebb erőt, így annak ellenére sem valószínű, hogy csatlakozik hozzá, hogy a szélsőjobbos politikus már nyíltan meghívta a sajátjai közé. Szóba jöhet még a Konzervatívok és Reformisták Szövetsége Európában nevű frakció az EP-ben, mely egyrészt szintén nem rendelkezik túl erős képviselettel, másrészt a lengyel testvérárt a Jog és Igazságosság (PiS) mögött csak másodhegedűsök lennének a fideszesek.

Nem egyszerű tehát Orbán Viktor és pártja helyzete, hiszen jórészt saját akaratán kívül a körön kívül került. A Fidesz politikusai most elvesztették meghatározó pozícióikat az EP fontos testületeiben, és amennyiben csak egy fajsúlytalan frakcióhoz tudnak csatlakozni, nem is szerezhetnek új helyeket. Orbánnak ugyanakkor be kell látnia, megbukott az a törekvése, hogy a maga képére formálja az Európai Néppártot. Miután folyamatos vitában volt az utóbbi években saját pártcsaládjának meghatározó politikusaival, mindenki tudja róla, hogy egy meglehetősen öntörvényű, ugyanakkor ravasz és bosszúálló személyiség. Ilyen emberekkel mindig óvatosak a politika porondján, mert ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha beengeded a rókát a tyúkólba, ott nem a tyúkokra fog vadászni, hanem a kakasokra.”

Szegedi Kattintós


 

Kommentek

h i r d e t é s