h i r d e t é s

Orbán Viktor: Epeömlést kapok, nem kérdéseket

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Orbán Viktor: Epeömlést kapok, nem kérdéseket

2019. december 12. - 08:40

 

A miniszterelnökhöz intéztek kérdéseket ellenzéki politikusok az azonnali kérdések órájában, az Országgyűlés keddi ülésén.

Illusztráció: MTI Fotó: Illyés Tibor

A Jobbik az egészségügy helyzetéről kérdezte a miniszterelnököt

Jakab Péter (Jobbik) arra mutatott rá, hogy a magyar kormány két új kórházat épít, de Kenyában. Sorolta a hazai egészségügy problémáit, és feltette a kérdést a miniszterelnöknek: "önöknek Magyarország az első vagy Kenya?"

Bírálta Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert, aki dicséri a hazai egészségügyi ellátást. Évente 33 ezer ember hal meg daganatos betegségben, kórházi osztályokat zárnak be és még vécépapír sincs az intézményekben. Hova tűnik el az emberek által befizetett társadalombiztosítás? - kérdezte. Szerinte nem látszik a befizetés nyoma az egészségügyön.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy felelt: Kásler Miklós többet tett a rákos betegekért, mint az egész Jobbik frakció együttvéve.    

"Epeömlésnek" és nem kérdésnek minősítette az ellenzéki felszólalást, és azt mondta Jakab Péterről, hogy gyógyíthatatlan feltűnési viszketegségben szenvedő ember, ezért folyamatosan provokál. Leszögezte ugyanakkor, hogy ezt ezután is jámbor türelemmel fogják viselni.

Banális szamárságnak minősítette a képviselő szavait és közölte: 2010 óta a kormány 770 milliárd forinttal költ többet az ágazatra, mint "az önök újdonsült, összebútorozott házastársai", a szocialista párt.

Az MSZP egy győri bűnügyről kérdezte a kormányfőt

Harangozó Tamás (MSZP) a Privát Kopó bűnügyi magazin egyik cikkének igazságtartalmára kérdezett rá a kormányfőnél. Eszerint az adóhatóság nyomoz a győri roma önkormányzat szerződéseivel kapcsolatban üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más gazdasági bűncselekmények miatt, ami okán 800 millió forintos kár érhette az államot.

Szerinte az ügyet átszövik a helyi politikai érdekek, az érintettek választási csalásra kényszerítették a sajátjaik által kizsákmányolt cigány közösséget. Kijelentette azt is: egy Vezérnek nevezett "nagyember" intézte az újabb és újabb szerződéskötéseket.

Orbán Viktor visszakérdezett: komolyan gondolja a képviselő, hogy a Privát Kopó cikkét kellene kommentálnia? Ha tudná is, hogy miről van szó, akkor is csak azt felelné, hogy helyes, ha a hatóságok teszik a dolgukat, valamint azt, hogy  folyamatban lévő ügyről nem tud és nem is akar nyilatkozni - fűzte hozzá.

Megjegyezte ugyanakkor: lezárt ügyről tud nyilatkozni, például Czeglédy Csabáéról, akit most éppen átvilágításra foglalkoztat a baloldal egyes önkormányzatokban. "Biztos, hogy az adatbűnözőket foglalkoztató baloldal erkölcsi kioktatása helyénvaló?" - tette fel a kérdést.

Közölte azt is: nyomozásról a legfőbb ügyész is interpellálható.

Győrben ma egyetlen büntetőügy folyik zsarolás ügyben, ami az önök pártját érinti

- mondta.

LMP: a miniszterelnöknek mi a véleménye Kocsis Máté szavairól?

Csárdi Antal (LMP) a Fidesz frakcióvezetőjének egy közösségi oldalon jegyzett szavait idézte és kérte arról a miniszterelnök véleményét. Kocsis Máté írásában "zaklató színházakat" említett.

Csúnya általánosításnak nevezte mindezt, amellyel szerinte Kocsis Máté a teljes színházi életet megsértette. Megsérthetők-e így olyan nagyjaink, mint Bodrogi Gyula és társai? - kérdezte. Szerinte, ha ez az általánosítás elfogadható, akkor a "nőverő KDNP" vagy a "kurvázó kormánypártok" kifejezés is az.

Lezsák Sándor levezető elnök a kifejezés visszavonására szólította fel, amelyre Csárdi Antal "prostitúciót igénybe vevő kormánypártokra" módosította azt.  

Orbán Viktor abszurdnak nevezte, hogy kommentálnia kellene a frakcióvezetője szavait, aki a teremben ül, és bármikor megkérdezhető bármiről.

Ha arra kíváncsi, hogy a miniszterelnök mit gondol a magyar színészekről, akkor biztosíthatom, hogy csak a legnagyobb elismerés hangján tudok beszélni

 - hangsúlyozta.
Bodrogi Gyula említésére azt közölte: a kérdésről Süsü jutott az eszébe.

Párbeszéd: nem került be ellenzéki jelölt a Médiatanácsba

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról beszélt, hogy az ellenzéki frakciók feleslegesen delegálhattak politikusokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának tagjait jelölő bizottságba, ugyanis a Fidesz a négy szabad médiatanácsi helyre négy saját jelöltet állított. A politikus szavait azzal folytatta, hogy a közszolgálati televízió és rádió a kormánypártok "szócsöve". Hozzátette, a volt MTVA-s dolgozók arról nyilatkoztak, hogy "egyenesen a Fidesz kommunikációs osztályáról érkeznek az instrukciók".

A politikus azt kérdezte a miniszterelnöktől, érkezik-e parancs az MTVA-ba, hogy kiket kell lejáratni és milyen propagandát kell harsogni? Veszélyeztetné a Fidesz hatalmát, ha egyetlen egy ellenzéki tagot beengednének a Médiatanácsba

- fogalmazta meg újabb kérdését.

Orbán Viktor válaszként hangsúlyozta, hogy a Médiatanács nem tartozik a kormány alá, a testület tagjainak megválasztása parlamenti ügy. Ha vitájuk van, az vitassák meg egymással - kérte a kormányfő.

Jobbik: mi lesz Boldog István sorsa?

Csányi Tamás (Jobbik) azt mondta, hogy a fideszes Farkas Flórián elnökségének idején az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 1,6 milliárd forintos szerződést kötött szociális szövetkezet alakításra , de érdemi munka nem történt. A szintén fideszes Simonka Györgyöt és több családtagját költségvetési csalással vádolja az ügyészség - folytatta, hozzátéve, hogy Boldog István egyik munkatársát pedig előzetes letartóztatásba helyezték.

Mi lesz Boldog István sorsa?

- kérdezte a politikus a miniszterelnöktől.

Orbán Viktor felelte, hogy a legfőbb ügyész lehet kérdezni büntetőügyekben, de ilyenek ügyekben a kormánynak nincsen hatásköre. Úgy fogalmazott: a bűnüldöző szervek végzik a munkájukat, amint az ügyeket lezárulják, tudni fogjuk, hogy mi a valóság.

Az is megjegyezte, hogy az érintettek között valóban vannak fideszesek is, ahogy a folyamatban lévő ügyek egy részében jobbikos képviselők érintettek. Végül azt mondta, a Jobbik az egyetlen párt, amelyiket nyilvánvalóan és beismert módon "szőröstől-bőröstől, kilóra megvásárolták", üzletemberek befolyása alá került, úgy, hogy a korábbi pártelnöknek a közéletből is el kellett menekülnie.

Az MSZP a Mátrai Erőmű ügyében érdeklődött

Korózs Lajos (MSZP) a Mátrai Erőmű ügyében kérdezett, mert - ismertette - az erőmű területén a múlt hónapban szennyezés történt, a felszabaduló gázok pedig meghaladták az egészségügyi határértéket. Az ott működő Viresol Kft. a törvényeknek megfelelően kezeli a hulladékot? - kérdezte.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában azt mondta: a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint novemberben vízszennyezés és abból eredő megbetegedések történtek az erőműnél. Az azóta végzett mérések azonban nem mutattak ki határértéktúllépést - közölte, hozzátéve, hogy a rendőrséghez környezetszennyezés miatt érkezett feljelentés.

Párbeszéd: komoly ipari szennyezés éri a Mátrai Erőmű környéki patakokat

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) ugyancsak a Mátrai Erőműről beszélt, kijelentve: a környező patakokat komoly ipari szennyezés éri, eltűnt belőlük az élővilág. A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint szennyvíz folyik ezekbe a patakokba - mondta. Mikor fognak komoly vizsgálatokat folytatni? - kérdezte.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte: a környezetvédelmi hatóság és a katasztrófavédelmi mobil laboratórium mérései szerint az egyszeri, novemberi esemény után nem történt olyan, ami okot adna az említett feltételezésekre.

Jobbik: mikor kezdi meg működését a sportinformációs rendszer?

Steinmetz Ádám (Jobbik) azt kifogásolta, hogy még mindig nem működik a sportinformációs rendszer, noha azt törvény írja elő. Miért kényszerítik mulasztásra a sportszervezeteket? - tette fel a kérdést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy reagált: a sportinformációs rendszer jelenleg is rendelkezésre álló adatbázis, elérhető a sportági szövetségeknek.

LMP: tisztességesek a milliós szabadságmegváltások?

Csárdi Antal (LMP) arról beszélt, hogy lakossági felháborodást váltott ki az önkormányzati választást követően távozó fideszes polgármesterek ki nem vett szabadsága után járó szabadságmegváltások több milliós összege. Tisztességes ez a helyzet? - kérdezte.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár azt válaszolta: a polgármesterek jogállása speciális, amit az adott képviselő-testület határoz meg.

Párbeszéd: mi lesz az ingyenes egészségügyi ellátásból kiszorulókkal?

Tordai Bence (Párbeszéd) azt kérdezte, mi lesz azokkal a betegekkel, akik kiszorulnak az ingyenes egészségügyi ellátásból. Azok is ellátás nélkül maradnának például, akik ugyan dolgoznak, de a munkáltatójuk nem jelenti be őket - mondta.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt közölte: nem az a célja az új társadalombiztosítási törvénynek, hogy bárkit is kiszorítson bármilyen ellátásból, az álláskeresési ellátásokban részesülők is biztosítottak. Arról pedig bárki meggyőződhet, hogy a munkáltatója rendezi-e a járulékfizetési kötelezettségét - tette hozzá.

(MTI)

 


 

h i r d e t é s